Annons

Svagt intresse för mikrostöd

zoom Mikrostödet riktade sig till företag för att utveckla en ny tjÀnst eller produkt som rör internationalisering eller digitalisering. Foto:Colourbox
Mikrostödet riktade sig till företag för att utveckla en ny tjÀnst eller produkt som rör internationalisering eller digitalisering. Foto:Colourbox
NYHETER. Endast 2,7 miljoner kronor har delats ut till naturturismföretag sedan stödet utlystes av TillvÀxtverket för drygt ett Är sedan. Projektet, som omfattade ett stöd om totalt 10 miljoner kronor, ska utvÀrderas i februari 2020.
Annons

I mitten av juni 2018 utlyste TillvÀxtverket möjligheten för naturturismföretag att ansöka om ekonomiskt stöd i form av sÄ kallat mikrostöd pÄ mellan 15 000 och 50 000 kronor. Totalt fanns 10 miljoner kronor att delas ut.

Stödet riktade sig till företag som bland annat ville utveckla en ny tjĂ€nst eller produkt som rör ”internationalisering, eller digitalisering, inklusive mĂ€sskostnader” inför naturturismkongressen Adventure Travel World Summit 2019, som startar idag.

Även om projektet stĂ€ngs först i februari 2020, kan man redan nu konstatera att fĂ„ företag har ansökt. Av totalt 10 miljoner kronor att fördela har TillvĂ€xtverket beviljat stöd om endast 2,7 miljoner. Det innebĂ€r i runda slĂ€ngar att om samtliga har ansökt om maxbeloppet, skulle det röra sig om 54 företag som har fĂ„tt mikrostöd.

– Jag kan inte svara pĂ„ hur mĂ„nga som har sökt eftersom det Ă€r 13 olika regioner som hanterar stöden till respektive företag. Det jag kan sĂ€ga Ă€r att vi har delat ut max 2,7 miljoner kronor. Jag vet mer exakt först nĂ€r projektet Ă€r slutfört, sĂ€ger ansvarig Christina RĂ„delius pĂ„ TillvĂ€xtverket.

Kravet pÄ sökande var frÄn början att företaget skulle ha en Ärlig omsÀttning pÄ minst 500 000 och högst tre miljoner kronor. Men i november 2018, dÄ fÄ ansökningar hade kommit in, breddades omsÀttningskraven till minst 250 000 och högst 4,5 miljoner kronor.

Trots detta har endast drygt en fjÀrdedel av den totala potten för mikrostöd delats ut.

– Jag kan inte svara pĂ„ hur intresset har sett ut, men i februari ska vi göra en utvĂ€rdering och uppföljning av projektet. Detta Ă€r ett pilotprojekt vi gjorde med anledning av AWTS till smĂ„ företag som inte kommer i frĂ„ga för affĂ€rsutvecklingscheckarna. Vi har inte haft nĂ„got sĂ„dant stöd till den gör mĂ„lgruppen tidigare, sĂ€ger Christina RĂ„delius.

MÄnga av naturturismföretagen kÀmpar med smÄ marginaler och lÄg lönsamhet. Mikrostödet Àr ett litet och kortsiktigt, Àr det rÀtt finansieringsstöd att erbjuda just dessa företag?

– Vi ser förstĂ„s att det mĂ„ste vara lĂ„ngsiktigt ocksĂ„, och att den hĂ€r typen av företag ska ingĂ„ Ă€ven i ett bredare stöd. Just lĂ„ngsiktighet gĂ„r in i alla vĂ„ra omrĂ„den.

– HĂ€r ville vi jobba mĂ„linriktat för att stĂ€rka naturturismföretagen inför ATWS , dĂ€rför initierade vi mikrostödet. Vi vet att de som fĂ„tt del av stödet Ă€r tacksamma, och man ska komma ihĂ„g att ett Ă„r kort tid.

Ansökningsperioden stÀnger i februari 2020, dÄ ska projektet utvÀrderas av TillvÀxtverket.