Annons

Falafeln sätter Malmö på kartan med internationell festival

zoom Stjärnkocken Titti Qvarnström med Pierre Orsander och Jonathan Burns – som skriver en bok om Malmös falafel.
Stjärnkocken Titti Qvarnström med Pierre Orsander och Jonathan Burns – som skriver en bok om Malmös falafel.
NYHETER. Falafel har länge varit Malmös kulinariska signum. Nu hyllas rätten med en falafelfestival där världens bästa falafelmakare ska utses. ”Falafel är världens bästa maträtt så det är klart att Malmö ska ha en falafelfestival”, säger kocken Titti Qvarnström, en av initiativtagarna.
Annons

Falafeln älskas av många, men människorna som lagar den ställs sällan i rampljuset. Det ska det bli ändring på den 16 juni, när Skandinaviens första falafelfestival anordnas i Malmö.

– Jag har lobbat för det här länge men inte fått gehör, säger kocken Titti Qvarnström. Men så träffade jag två killar, Pierre Orsander och Jonathan Burns, som håller på att skriva en bok om falafel, och då kände jag ”äntligen, nu kan vi köra i gång det här”.

Titti Qvarnström menar att falafel är världens bästa maträtt.

– Den är billig, lätt att laga, vegetarisk, klimatsmart och kan ätas av nästan alla.

Falafel satt Malmö på kartan

De friterade kikärtsbollarna har också givit Malmö en ny identitet och ett rykte som internationellt falafelmecka. Tidigare i år utsåg prestigefulla National Geographic Malmö till ett av världens bästa resmål 2018, bland annat tack vare falafelutbudet.

– Malmö har alltid varit en varvsstad och när varvet lades ner förlorade staden sin identitet och gick in i en allmän depression, säger Titti Qvarnström. Sedan dess har det hänt mycket och de senaste åren har matscenen blivit utmärkande för staden. Vi har en stor diversitet med 179 olika nationaliteter och en stor arabisk befolkning som har bidragit med sin matkultur – så till den grad att Malmö numera förknippas med en maträtt.

VM i falafelmakande

Höjdpunkten på festivalen, som arrangeras på torget framför Konsthallen i Malmö, blir VM i falafelmakande. Femton kockar som jobbar professionellt med falafel ska göra upp om vinsten inför en jury bestående av meriterande kockar och matexperter.

Under festivaldagen ska publiken också kunna göra egen falafel och prova olika falafelvarianter från olika food trucks.

Vad är målet?

– Att sätta Malmö på falafelvärldskartan, men framför allt att skapa ett riktigt härligt och gränsöverskridande häng mitt i Malmö.

Den 16 juni blir en intensiv dag för alla matintresserade. Samma dag är det nämligen premiär för Vegan Summer Fest i Malmö. Festivalen arrangeras av Malmö Goes Vegan och lockar med vegansk gatumat, musik, filmvisningar och vegansk marknad.

Läs mer på:

http://www.falafelfestivalen.se/

Tältet som kan bli sommarens marginalförstärkare

Tältet som kan bli sommarens marginalförstärkare

Glampingkonceptet blir alltmer populärt och inte undra på det. ”Med ett riktigt bra glampingtält känns det som att sova under bar himmel”, säger Ulf Waldekrantz, som representerar Nordisk på den svenska marknaden...