Annons

Häringe Slotts nya ägare: ”Det har varit en resa”

zoom Målet för de nya ägarna har sedan start varit att renodla<br />
 Häringe slotts verksamhet mot hotell och konferens. Foto: Häringe Slott
Målet för de nya ägarna har sedan start varit att renodla
Häringe slotts verksamhet mot hotell och konferens.
Foto: Häringe Slott
NYHETER. Häringe Slott som varit hem åt Gustav Vasa och finanskändisen Torsten Kreuger fick nya ägare för ett år sedan. Stora förändringar har redan gjorts i verksamheten, och i år ska rummen renoveras. ”Vi har hittat en bra och stabil grund för att bygga vidare på konceptet som är att äta god mat och dricka gott vin i fina miljöer”.
Annons

I april förra året blev far och dotter Mijac nya ägare till anrika Häringe Slott i Västerhaninge. Ägarduon rivstartade med att skrota slottets inarbetade och traditionsenliga Afternoon tea, för att istället satsa på en lyxig, närodlad brunch för att få hungriga stockholmare att åka söder om stan.

– Många blev ledsna, men när de kom och testade slottsbrunchen, gick det över. Det har blivit ett helt annat gästflöde nu och folk kommer från hela Stockholm och Uppsala bara för att äta brunch, säger Sofie Seitamo Mijac, delägare och vd.

Bröllop och fester skrotas

Målet har sedan start varit att renodla verksamheten mot hotell och konferens, och som en del av den strategin har man även investerat i restaurangen, maten och vinet.

– Tidigare var det mycket fikagäster, dagsfester och bröllop. Nu är det konferens som gäller på vardagarna, och privata hotellgäster på helgerna. Med brunchen har det blivit mer livat på helgerna med mycket barnfamiljer, hundägare och par som kommer hit.

Hur känns det så här efter ett år?

– Det känns jättespännande, det har varit en intensiv resa både för oss som nya ägare, för organisationen och Häringe slott som hotell och restaurang.

En stor del av resan har handlat om att rusta upp slottet, både interiört och i utomhusmiljön. Poolområdet har fått sig ett lyft, och är numera exklusivt för hotellgäster. Terrassen är ombyggd och slottet har fått en egen brygga med sjöbastu.

Sex flyglar med rum

Det som återstår under 2018 är att rusta upp hotellrummen.

– Vi ska lyfta nivån på alla rum våra sex olika flyglar, som alla är byggda under olika årtal och med olika inredning. Vår prioritering nu är att börja renovera så att alla rum lyfts till en slottslig standard, säger Sofie Seitamo Mijac

Ett av era mål har varit att öka omsättningen, hur har det gått?

– Vi har lyckats öka omsättningen per gäst, men vi ser en direkt effekt av att vi tackar nej till nya bröllopsbokningar och dagsfester så det är färre huvuden som går igenom dörrarna. Men på sikt kommer vi att kunna räkna hem det med fler hotellgäster.

Vad har varit den största utmaningen på resan?

– Häringe slott förtjänar mycket kärlek, vård och omtanke, och med nytt ägarskap blir det mycket nytt som har krävt tid och energi och stora investeringar. Vi har bara velat göra detta till en bättre fungerande verksamhet och hedra minnet av allt som finns här, säger Sofie Seitamo Mijac.

Tältet som kan bli sommarens marginalförstärkare

Tältet som kan bli sommarens marginalförstärkare

Glampingkonceptet blir alltmer populärt och inte undra på det. ”Med ett riktigt bra glampingtält känns det som att sova under bar himmel”, säger Ulf Waldekrantz, som representerar Nordisk på den svenska marknaden...