Annons

Färre museibesök 2018 – men Nationalmuseum slår rekord

zoom Sveriges mest välbesökta museum är alltjämt Vasamuseet i Stockholm.  Foto: Vasamuseet
Sveriges mest välbesökta museum är alltjämt Vasamuseet i Stockholm. Foto: Vasamuseet
NYHETER. Mer än hälften av landets museer hade färre besök under 2018 än året innan. Samtidigt slog nyinvigda Nationalmuseum besöksrekord.
Annons

Svenska museer hade 17 miljoner besök under 2018. Det är en minskning med 3 procent från året innan, visar en sammanställning från organisationen Sveriges Museer.

– Museerna står stadigt som ett nav i det demokratiska samhället genom att bidra med reflektion och perspektiv. Årets minskning är marginell med tanke på den varma sommaren, säger Mats Persson, generalsekreterare Sveriges Museer i en kommentar.

Drygt 7,6 miljoner besökte museer i Stockholms län, och Östergötland, Blekinge, Västra Götaland och Skåne. De regionala museerna besöktes av 3,2 miljoner och de kommunala drygt 4 miljoner. Kategorin “övriga” innefattar både offentliga och privata museer, och redovisade 2,7 miljoner besök.

Museibesöken har haft en positiv trend de senaste tio åren och ligger på fortsatt höga nivåer även om sammanställningen visar på en viss minskning totalt.

–För att museerna ska vara betydelsefulla platser även för framtiden krävs ökade resurser och satsningar både nationellt och lokalt, säger Mats Persson.

Ett som har fått just detta och lyckats öka antalet besök kraftigt är Nationalmuseum, som presenterade rekordsiffror för de första 2,5 månaderna sedan museets nyinvigning i mitten av oktober. Museet redovisade 311 000 besökare under perioden 13 oktober till 31 december, att jämföra med det sista helåret 2012, innan museet stängde för renovering, då det hade 352 171 besökare, enligt ett pressmeddelande.

– Rekordantalet besökare speglar kulturens värde i samhället, kommenterar Susanna Pettersson, överintendent på Nationalmuseum.

Läs mer om Sveriges mest besökta museer HÄR.