Annons

Fazers praktikprogram ska locka fler till storköken

zoom , säger Fazers HR-chef Jennie Hübsch. Foto: Fazer" />
"Commis-praktiken är vårt sätt att locka till yrket och storköken"
, säger Fazers HR-chef Jennie Hübsch.
Foto: Fazer
NYHETER. En restaurangskoleelev får under hösten följa Fazers kocklandslag. ”Vi startar vårt praktikprogram för att fler elever ska få upp ögonen för storkök och lära sig konsten att laga mat till många”, säger lagkapten Dan Andersson.
Annons

Som leverantör av så kallat contract catering eller storkök, ser man att antalet unga som väljer detta spår inom restaurangutbildningen blir färre, men även de som kommer ut väljer hellre kvällsyrket på krogen än storkök och lunch.

För att inspirera fler restaurangskoleelever att välja Fazer och få dem att se fördelarna med att jobba dagtid, har Fazer lanserat praktikprogrammet FCT Commis, där en elev får följa Fazers Kocklandslag under träningar och gästspel inför Culinary World Cup i Luxemburg i november.

– Detta är en av flera åtgärder för att locka unga medarbetare till yrket och företaget. Sedan tidigare har Fazer två program där vi utvecklar våra befintliga medarbetare; dels vårt eget kocklandslag, och dels ett program där man utvecklar & testar recept, matlagningsmetoder och råvaror, förklarar Fazers HR-chef Jennie Hübsch.

Vill inspirera till tävlandet

FCT Commis riktar sig särskilt till elever för att även inspirera till tävlandet på ett tidigt plan. Första praktikanten att bli antagen till programmet är Julia Sandgren från Stockholms Hotell- och Restaurangskola.

Julia ska gå tillsammans med coachen för teamet och delta i övningar och gästspel runt om i landet, få kunskap om metoder, moment, råvaror och om vilka uppgifter de olika medlemmarna har i teamet.

– Sedan får hon se hur vi lagat mat, hur vi vurmar för smak och råvaror, och jobbar med hållbarhet, bland annat genom minskat matsvinn, mera grönt på tallriken och ansvarsfulla inköp, säger Jennie Hübsch.

Det är första terminen ni gör detta, vad hoppas ni att det ger för effekt?

– Vi vill öppna ögonen för de som går på skolorna och visa att de är minst lika häftigt att laga mat på lunchtid, och vi vill lära dem mer om hållbarhet, och att det finns möjlighet att testa mer inom den här delen av yrket, säger HR-manager Åsa Johansson.

Hur ska ni följa upp när programmet är klart, vad blir nästa steg?

– Detta är en pilot, vi har fått träffa underbara ungdomar och hopas att vi kan utöka programmet till nästa år. Det kanske inte alltid blir en commisplats, men praktikplatser inom Fazer.

Hur ser ni på att själva behöva marknadsföra er bransch?

– Det är bra att vi som aktörer driver mycket själva, idag lockar det att jobba kväll och att hamna i tv, men jag menar att vi har en fördel i att vi arbetar på dagtid; här finns det möjlighet att kombinera jobbet med ett fritidsliv och med familj. Vi vil gärna uppmuntra att man går direkt in i lunchyrket för det finns en massa fördelar, säger Jennie Hübsch.

I år äger Culinary World Cup rum i Luxemburg i november. Fazer Culinary Team är det enda att representera Sverige i storkökskategorin. Fazers kockar vann guld i tävlingen 2014. Temat för årets tävling är Mot Matsvinn.

Läs om kocklandslagets enda kvinnliga deltagare, Susanne Strandqvist som laddar för fullt inför VM i november.

Med Besöksliv når du stjärnorna i restaurangbranschen

Med Besöksliv når du stjärnorna i restaurangbranschen

Besöksliv är tidningen och rekryteringskanalen för cheferna och ägarna på de över 7 100 hotell, restauranger, campingar och anläggningar som är medlemmar i Visita