Annons

Fjällvandra – från helylle till hippt: ”Inte bara för hurtbullar”

zoom STF ser en tydlig ökning bland unga som vill fjällsemestra. Foto: STF
STF ser en tydlig ökning bland unga som vill fjällsemestra. Foto: STF
NYHETER. Glöm sista minuten eller svenska sol- och badorter. Att dra till fjälls är det riktigt trendiga. På bara fyra år har bokningsläget i STF fjällstugor ökat med 22 procent.
Annons

Nu drar vandringssäsongen igång. Och intresset för att fjällvandra är fortsatt starkt. Det syns i bokningsböckerna hos STF. Bokningsläget hos fjällstationerna är redan 2 procent bättre än förra året. En trogen målgrupp är ungdomar mellan 18-25 år.

– Där ser vi en jättestor ökning. Tittar man på vad folk anger som sina drömresemål så är det många som säger Lappland och Fjällen, men tittar man statistiskt vilka de är som faktiskt uppfyller dem så är det just 18-25-åringar. Det är därför det är extra viktigt med fjällkunskap.

Vill sprida fjällkunskap

– Man måste ha respekt för fjället. Så där har vi på STF startar Fjälluffa, ett intro för de unga som inte vandrat i fjällen tidigare, säger Jenny Engström, kommunikationsansvarig, STF.

STF:s siffror visar att gästnätterna i såväl fjällstugor, fjällstationer som tältare i fjällen ökat med nära 22 procent 2014 till 2018.

Varför tror du att det blivit så hett att fjällsemestra på sommaren?

– Hela är friluftstrenden är stark. Man vill röra på sig. Och har tröttnat på att ligga still och vänta på att solen ska komma vid en strand, istället vill man upptäcka vyerna, säger Jenny Engström.

Det ökade intresset hos den yngre målgrupp kan ha slagit hål på den stereotypa helylle-myten om fjällvandring.

– Man behöver inte vara en hurtbulle utan man kan bo på fjällstugor och göra dagsturer. Det fins med Fjällen är att ingen värderar ditt flås, det är njutningen som är i fokus. Och det går att äta 3-rätters och dricka goda viner även i Fjällen, säger Jenny Engström.

Lämnar nätet hemma

Som ett led i att lyssna på sina unga fjällgäster gjorde STF en undersökning för två år sedan. Man förväntade sig att målgruppen skulle önska sig snabbt wi-fi. Men tji fick de. De unga fjällfantasterna är mycket mer analoga än vad man kan tro.

– Det vi såg i vår undersökning var att det enda de ville ha var möjligt att ladda sin mobiler så de kunde ta bilder för att sedan dela dem när de kom hem. De hade inget behov alls av att vara uppkopplade när de fjällvandrade, säger Jenny Engström.

Vad är, enligt dig, de bästa förutsättningarna för en perfekt fjällsemester nu i sommar?

– Bekväma skor, god matsäck och trevligt sällskap är de härligaste förutsättningarna. Men det viktigaste att ha med sig är kompassen och ombyte med kläder.