Annons

Fjätervålens nya ägare skapar köprusch

zoom En förädling av Fjätervålen kostar tid, resurser och engagemang<br />
 och det kan Serneke erbjuda, säger koncernchef Ola Serneke. Foto: Serneke, Fjätervålen
En förädling av Fjätervålen kostar tid, resurser och engagemang
och det kan Serneke erbjuda, säger koncernchef Ola Serneke.
Foto: Serneke, Fjätervålen
NYHETER. Byggbolaget Serneke går in som största ägare i Fjätervålens fjällanläggning Idre. ”Mäklarna i Idre har blivit nedringda av folk som vill köpa stugor och boende i området", säger vd Fredrik Litzén.
Annons

Mäklare i Idre har blivit nedringda det senaste dygnet av folk som vill köpa stugor och boende i området. Anledningen är det som Besöksliv tidigare rapporterat om, och som nu står klart: att byggbolaget Serneke går in som 40-procentig ägare i Fjätervålen, med målet att utveckla skiddestinationen.

– Vi ser att Fjätervålen är en riktigt fin skidort med många bra värden men som måste förädlas för att vara långsiktigt hållbar. En sådan förädling kostar tid, resurser och engagemang och det kan Serneke erbjuda, säger Ola Serneke, vd och koncernchef för Serneke Group i en kommentar.

Vd och delägare Fredrik Litzén är glad och lättad över affären.

– Det känns fantastiskt bra, vi har stora ambitioner för Fjätervålen, och med egna medel hade det varit en otroligt lång process, knappt realistiskt. Med detta får vi ett ökat besökarantal dels eftersom Serneke har mycket egen personal som de har för avsikt att skicka upp på utbildning, rekreation och träning och dels för att den kursgård de ska bygga kan hyras ut till andra gäster när de själva inte nyttjar den, säger Fredrik Litzén.

Sernekes plan är att utveckla Fjätervålen till en rekreations- och utbildningsdestination för de egna anställda,  en del i  planen är uppbyggnaden av en kursgård.

 Vilka investeringar ska göras för andra besökare?

–Som det ser ut nu ska vi på Ola Sernekes initiativ sätta ihop en utvecklingsgrupp som ska ta fram en vision för hela Fjätervålen, och den ska inkludera byggnader, liftar, utveckling av backar liftar och så vidare, men vi vet inget mer än så. Men den visionen ska gälla för hela Fjätervålen, även logistik, infrastruktur och flöden.

Ola Serneke ser ”bra värden” i Fjätervålen. Vilka är destinationens starkaste värden om man frågar dig?

– Dels så är det ett stort fjäll med orörd natur, eftersom det ligger i Natura 2000-området, och det kommer att förbli orört på många områden. Sedan är ett stort värde vårt klimat, som är stabilt med torrs och kallt väder på vintern. Vi förses också med mycket natursnö som vi samlar ihop med trästaket, så vi sprutar ut väldigt lite konstsnö med kanoner, vilket både är miljömässigt bra och billigt.

 Unik fallhöjd

– Sedan har vi 320 meters fallhöjd, vilket är unikt, och sex godkända tävlingsbackar för internationella tävlingar. I fjol hade vi 23 internationella tävlingar och hittade bara en ort, Val D’isere, som hade fler. Tävlingsbesökare är en stor och viktig grupp för oss.

 Hur kommer Sernekes majoritetsägade att påverka förutsättningarna för tävlingar?

–Vi har en förslagslista för att underlätta för tävlingar, som handlar mycket om att öka säkerheten och garantera snötillgång, men nu är det Ola Serneke som bestämmer, men det är klart at vi ska fortsätta att anordna tävlingar.

Någon tidsplan är ännu inte satt, men ska tas fram i samband med visionsarbetet.

 Finns det något mått av oro för dig med de nya ägarna?

–Det finns absolut risk för att det inte blir som jag vill, men känner ingen oro, jag är så glad för att vi får in en sådan här kraft till hela Idredestinationen, så hur det påverkar mig och min roll är inte jätteviktigt, säger Fredrik Litzén.

Tältet som kan bli sommarens marginalförstärkare

Tältet som kan bli sommarens marginalförstärkare

Glampingkonceptet blir alltmer populärt och inte undra på det. ”Med ett riktigt bra glampingtält känns det som att sova under bar himmel”, säger Ulf Waldekrantz, som representerar Nordisk på den svenska marknaden...