Annons

Fler krögare satsar på hotell

zoom Avenyfamiljen är den senaste i raden av krogkoncerner<br />
 att ge sig in på hotellmarknaden. Fotomontage: Nobis, Avenyfamiljen, Bank Hotel
Avenyfamiljen är den senaste i raden av krogkoncerner
att ge sig in på hotellmarknaden.
Fotomontage: Nobis, Avenyfamiljen, Bank Hotel
NYHETER. Allt fler restaurangföretag satsar på hotell. ”Det är där vi kommer att ha vår expansion de närmaste åren”, säger Stureplansgruppens vice vd Per Gunne. Samtidigt utlovar Avenyfamiljen i Göteborg ett nytt unikt hotell med öppning 2021.
Annons

Avenyfamiljen är en av de större aktörerna inom Göteborgs krogvärld. Ett dussintal uteställen ingår i gruppen som har sin tyngdpunkt i gamla Auktionsverkets lokaler på Tredje Långgatan med krogar som Taverna Averna och Tacos & Tequila. Inför Göteborgs fyrahundraårsjubileum 2021 har Avenyfamiljen storstilade planer.

Företaget – som numera etiketterar sig som stadsutvecklare – har förvärvat fastigheter vid Skanstorget intill välbesökta Haga och Linnéstaden. Här planeras för ytterligare ett restaurangkluster – och ett nytt hotell.

Ingången till 16-våningshotellet Fomo ska gå genom Nordens största bankvalv, beläget i en av de förvärvade fastigheterna.

– Vi ska skapa ett annorlunda och unikt livsstilshotell, något som varken finns i Göteborg eller Sverige idag. Fomo kommer att präglas av en avslappnad atmosfär men med själ och engagemang, säger Tobias Hamberg, vd Avenyfamiljen, i ett pressmeddelande.

Målgruppen för hotellet med en kapacitet på 200 rum är privatpersoner, närmare bestämt ”creative minds” som Tobias Hamberg uttrycker saken.

Planerad byggstart är den 1 oktober 2020.

Tobias Hamberg vill inte svara på ytterligare frågor kring hotellet eller varför Avenyfamiljen ger sig in i hotellbranschen.

”Tyvärr är ingen av frågorna något vi kommentera i dagsläget, men jag kan återkomma till dig när allt börjar bli mer skarpt och vi kan gå in på mer detaljer”, skriver han i ett mejlsvar.

Fler restaurangföretag väljer att bredda sig in i hotellbranschen. Stureplansgruppen öppnade i fjol Bank Hotel på Arsenalsgatan i Stockholm och utnyttjar i likhet med Avenyfamiljen tidigare banklokaler. Sedan tidigare driver gruppen hotell Berns och vid Stureplan ska ett nytt hotell byggas.

Fler boutiquehotell

Företaget, där Petter Stordalen i fjol gick in som delägare, planerar att etablera fler boutiquehotell i premiumlägen de närmaste åren.

– Dels tycker vi att det är spännande med hotell och dels ser vi att det finns utrymme för en ny typ av hotell, säger vice vd Per Gunne.

Målet är att expandera från dagens 200 rum till mellan 500 och 800 rum inom 5-6 år. Fokus är större svenska städer men än så länge är etableringarna inte klara.

– Det är inget vi kan berätta om nu men det pågår ett antal långtgående diskussioner, säger Per Gunne.

Satsar ni på hotell för att sprida riskerna om tiderna blir sämre för restaurangerna?

– På restaurangsidan har vi med största sannolikhet en överetablering i Stockholm och kanske även i Göteborg. Men det är inte anledningen till att vi satsar på hotell.

Stureplansgruppens nya boutiquehotell kommer att ha en större restaurang- och bardel än vad som är vanligt i hotellbranschen.

– Hotellen blir mer av mötesplatser, säger Per Gunne.

Krögarfamiljen Catenacci, vars företag Nobis driver bland annat Operakällaren, är ett ett annat exempel på restaurangföretag som breddar sug med hotell. Nobis har idag hotell både i Stockholm och Köpenhamn.