Annons

Fler säsonger bäddar för ökad cykelturism

zoom Den största tillväxten inom cykelturism sker inom<br />
 mountainbike, där Sverige har ett unikt utbud. Foto: Colourbox
Den största tillväxten inom cykelturism sker inom
mountainbike, där Sverige har ett unikt utbud.
Foto: Colourbox
NYHETER. Intresset för cykelturism fortsätter att växa i Sverige. Företaget Sweden by Bike ser stor potential i att med mer kunskap, bättre paketering och fler säsonger attrahera fler utländska cykelturister. ”Cykelturister är inte så väderkänsliga”, säger Katarina Bergstrand.
Annons

Företaget Sweden by Bike håller liksom andra cykelturismföretag på att runda av sommarsäsongen. Trots att analysen inte är helt klar kan man konstatera en ökning i bokningarna under sommarmånaderna med drygt 11 procent.

Unikt utbud

En stor del av tillväxten sker inom mountainbike, där Sverige har ett unikt, diversifierat utbud att erbjuda, förklarar vd Katarina Bergstrand.

– Det är bra tillväxt, vi är inte jättestora utan har växt organiskt, så vi är nöjda. Framför allt med att se att intresset för cykelturism fortsätter växa.

Sweden by Bike paketerar cykelupplevelser i samarbete med företag, destinationer och kommuner. Katarina Bergstrand vill att svensk cykelturism ska bli ännu större, hon ser en stor outnyttjad potential där kunskapsspridning, paketering och något så konkret som cykeluthyrningsställen på fler destinationer är viktiga steg på vägen.

Flaskhals i juli

Att skapa fler säsonger för cykelturism är också ett sätt att få hit fler utländska besökare, inte minst från Tyskland och USA som redan visat stort intresse. Det är också ett sätt att få bukt med flaskhalsen som inträffar i juli där alla boenden i anslutning till cykelturism är fullbokade i Sverige.

– Då kan vi hänvisa till höstsäsongen, vi vill gärna att man sprider ut cyklingen och cykelturister är inte särskilt väderkänsliga. En krispig höstdag är det perfekta cykelförhållanden.

Locka över danskar

Inför det danska höstlovet genomför Sweden by Bike en kampanj riktad till cykelintresserade danskar som ännu inte har upptäcks Sverige som cykeldestination.

– Traditionellt sätt har vi riktat oss till svenskar, men nu har vi utvidgat området runt Östersjön, så vi försöker få över dem till Skåne.

Katarina Bergstrand har även märkt av en ökad efterfrågan på vintercykling, något som hon tror kommer att växa.

– Inbitna pendlingscyklister vill även cykla på sin ledighet och ge sig ut i naturen på vintern. Vintern. Det är första året i år som vi har börjat få frågor om detta, det kan vara cykling i skoterspår eller på isarna, väldigt exotiskt.

Okunskap om möjliga intäkter

De hinder Katarina Bergstrand ser för cykelturismens tillväxt är den okunskap som om villkor för cykelturism och de potentiella intäkter som finns för en plats eller en destination.

– Det saknas både infrastruktur och tillgång till hyrcyklar, där är en stor brist idag. Där skulle till exempel hotellen kunna samarbeta med en lokal privat aktör eller att kommunen går in oh löser det. Att man ser att det är en tillgång för turismen.

Ny typ av utbildning

I dagarna lanserar Sweden by bike kurser i cykelturism för att företag och destinationer ska lära sig sådant som paketering, utveckling och marknadsföring.

– Vi har plockat ihop det som är relevant att förstå och lära sig för att få cykelturismen ska kunna växa. Målet ärt att fler blir duktiga på detta så att vi kan bli en riktig cykeldestination, säger Katarina Bergstrand.

Tältet som kan bli sommarens marginalförstärkare

Tältet som kan bli sommarens marginalförstärkare

Glampingkonceptet blir alltmer populärt och inte undra på det. ”Med ett riktigt bra glampingtält känns det som att sova under bar himmel”, säger Ulf Waldekrantz, som representerar Nordisk på den svenska marknaden...