Annons

Fler väljer snön – och långledighet ger skidanläggningarna uppsving

zoom Fler hittar till snön.
Fler hittar till snön.
NYHETER. Aktiviteter som fritidsfiske, motionspromenader och landsvägscykling har minskat i utövande sedan 2007 – men skidåkningen ökar. Detta visar ”Friluftsliv 2018”, en rapport gjord av Mittuniversitetet. Rapporten visar även att svenskarna helst hittar på friluftsaktiviteter under längre ledigheter.

Annons

Har du passat på att träna och vara ute i naturen under påskledigheten? Det är du inte ensam om. En ny rapport från Mittuniversitetet visar att svenskarna rör sig mer när de är lediga.

Detta märker Titti Rodling, vd för Svenska skidanläggningars organisation, SLAO av tydligt. Påsklovet är en bra vecka för skidanläggningarna – värmande vårsol i kombination med snö lockar svenskarna att spänna på skidorna.

– Skidåkning på påsklov och sportlov är en stark tradition, och det har det varit länge. Vi ser att aktivitetsledighet innebär att man gärna rör på sig tillsammans och det är ju otroligt bra för oss, säger Titti Rodling.

Medan intresset för aktiviteter som fritidsfiske, motionspromenader och landsvägscykling har minskat sedan 2007 ökar intresset för skidåkning. Det är både längd- och utförsåkning som ökar i popularitet. Cirka 13 procent respektive 12 procent av de tillfrågade uppgav att de åkt längdskidor och slalom det senaste året, vilket är en tydlig ökning sedan 2007. På SLAO jobbar man hårt för att möjliggöra regelbunden och lättillgänglig skidåkning för att möta den trenden.

– Det finns 200 skidanläggningar i Sverige, och många av dem finns i tätorterna. Vi satsar mycket på hemmabackar för att alla ska kunna gå eller ta bussen till en närliggande skidbacke, säger Titti Rodling.

Samtidigt som undersökningen visar att fler utövar skidåkning svarar drygt 70 procent att det inte åkt någon form av skidor det senaste året. Titti Rodling menar att SLAO jobbar för att charma även de som inte tidigare åkt skidor eller har det som årlig tradition.

– Där spelar hemmabackarna och deras tillgänglighet också en viktig roll. Jag tror också på skidskolorna. Finns det värdskap och någon som tar emot och hjälper nya skidåkare ser vi att gästerna kommer tillbaka till anläggningarna, säger hon och fortsätter:

– Det är en tydlig samhällstrend att man vill röra på sig mer, och vi är väldigt glada för att just skidåkning som aktivitet är så stabil i antalet utövare.

Tältet som kan bli sommarens marginalförstärkare

Tältet som kan bli sommarens marginalförstärkare

Glampingkonceptet blir alltmer populärt och inte undra på det. ”Med ett riktigt bra glampingtält känns det som att sova under bar himmel”, säger Ulf Waldekrantz, som representerar Nordisk på den svenska marknaden...