Annons

Försvarsmakten och besöksnäringen skrev under på samarbete

zoom Möttes under Almedalsveckan. Eva Östling och överbefälhavare Micael Bydén skriver under på samarbete.
Möttes under Almedalsveckan. Eva Östling och överbefälhavare Micael Bydén skriver under på samarbete.
NYHETER. Vad har försvarsmakten och besöksnäringen gemensamt? Svar: en utmaning i att hitta och behålla personal. Nu ska parterna samarbeta för att båda ska lyckas bättre.  
Annons

Försvarsmakten och Visita ska försöka hjälpa varandra att hitta och behålla medarbetare. Idag har båda parter svårt att lyckas med det. Överbefälhavare Micael Bydén och Visitas vd Eva Östling skrev på måndagen under en avsiktsförklaring med den innebörden i Almedalen.

Bland annat ska de båda arbetsgivarna genomföra gemensamma rekryteringsaktiviteter, samarbeta kring kommunikation och validering och se medarbetares erfarenhet hos motparten som meriterande.

– I och med bläcket på pappret går vi från ord till handling, säger ÖB Micael Bydén. Nu ser vi fram emot resultat!

”Kan matcha varandra”

– Det är tydligt att det här är viktigt för oss båda, säger Eva Östling. Vi har stora rekryteringsbehov och såg att vi kan matcha varandra. Till exempel har vi ett ökat behov av personal vid olika tider på året.

Hon konstaterar att Försvarsmakten dessutom har extremt bra utbildningar och att även de exempelvis utbildar kockar. Att arbeta med validering är ytterligare en punkt i samarbetet.

Visitas utbildningschef Peter Thomelius ser fler fördelar för besöksnäringen i samarbetar med Försvarsmakten, för såväl arbetsgivare som medarbetare.

– Det här är stora och viktiga ungdomsarbetsgivare som kan dra nytta av varandras erfarenheter. Och medarbetarna kan bygga ut sina arbeten till heltid och få ny kompetens.