Annons

Gästerna får hålla koll på rökförbudet

zoom Från och med den första juli i år blir det rökförbud på flera<br />
 allmänna platser, däribland uteserveringar. Foto: Colourbox
Från och med den första juli i år blir det rökförbud på flera
allmänna platser, däribland uteserveringar.
Foto: Colourbox
NYHETER. Den första sommaren med rökförbud på uteserveringar börjar närma sig. Men det blir inte kommunerna, utan gästerna som får se till att krögarna följer reglerna.
Annons

Det skriver Svt.se. Förra året klubbades lagen igenom för rökförbud på Sveriges uteserveringar. Många krögare sparkade bakut och pekade på överförmynderi, och menade att det borde vara upp till var och en att sätta sina egna regler.

Även Visita protesterade till lagförslaget och kallade det för ”plakatpolitik” som skulle innebära ytterligare bördor och regelkrångel för deras medlemmar, restaurangägarna.

– Det kommer säkert att leda till en hel del stök utanför uteserveringarna, och serveringspersonalen tvingas lägga tid på att hålla efter gäster som bryter förbudet, har Visitas chefsjurist Stefan Lundin tidigare sagt till Besöksliv.

Från och med den första juli i år blir det alltså rökförbud av cigaretter, vattenpipor och e-cigaretter på flera allmänna platser, däribland uteserveringar. För krögarna innebär det bland annat att de själva måste informera gästerna om rökförbudet och säga till de gäster som röker.

På Länsstyrelsen i Stockholm har man satt igång arbetet att informera kommunerna om hur de ska hantera tillsynen på restaurangernas uteserveringar, men man har redan stött på problem i form av för små resurser, skriver svt.se.

Och lösningen på problemet blir att ta hjälp av allmänheten.

– Det är en omöjlig uppgift att kontrollera hur alla restaurangägare följer rökförbudet. Det finns så många krogar och så få inspektörer. Vi måste helt enkelt ha hjälp av allmänheten. Gäster behöver klaga till kommunen om krogar låter folk fortsätta röka, säger Suzanne Bengtsson till svt.se.

Visita ser skeptiskt på lösningen att lägga ansvar på restaurangästerna.

–Det är onekligen något märkligt att införa en lagstiftning som ställer stora krav på företagen och redan innan den trätt i kraft meddela att det inte finns resurser hos myndigheterna för att utöva tillsyn av reglerna, säger Stefan Lundin.