Annons

Gislaved ber restauranger om ursäkt

zoom Gislaveds kommun ber om ursäkt för tidigare hot om<br />
 avgifter för de restauranger som inte deltar i alkoholutbildning.  Foto: Colourbox, Gislaveds kommun
Gislaveds kommun ber om ursäkt för tidigare hot om
avgifter för de restauranger som inte deltar i alkoholutbildning.
Foto: Colourbox, Gislaveds kommun
NYHETER. Kommunen backar från formuleringar om att restauranger som inte deltar i alkoholutbildning kommer att krävas på pengar. Men kommunen hotar ändå med högre avgifter för de som inte har tillräckliga kunskaper. Visita har nu begärt ytterligare klarlägganden från Gislaved.
Annons

Bakgrunden till beskedet är en skrivelse som Gislaveds kommun i somras skickade ut till restauranger med tillstånd att servera alkohol. De uppmanas där att skicka anställda på utbildning ansvarsfull alkoholservering.

”Alla restauranger måste skicka minst en serveringsansvarig på utbildning varje år”, står det i brevet som undertecknats av kommunens alkoholhandläggare. Enda undantaget är restauranger med max fyra serveringsansvariga där det räcker med att skicka en vart fjärde år.

Av brevet framgår också att ”Om ingen serveringsansvarig genomgår kursen i år kommer restaurangen att debiteras 2500 kronor i slutet på året”.

Visitas chefsjurist Stefan Lundin reagerade på formuleringarna och bad kommunens ansvariga klargöra vilket lagstöd de anser sig ha för de framförda kraven.

I ett skriftligt svar till Visita backar nu kommunen från de tidigare formuleringarna.

”Gislaveds kommun kräver inte att serveringsansvarig personal sak genomgå utbildning i Ansvarsfull alkoholhantering – det är ett önskemål”, konstateras i svaret som undertecknats av bygg- och miljöchefen Susanne Norberg tillsammans med alkoholhandläggaren Helena Lindqvist Olsson.

De skriver också:

”Visita undrar vilket lagstöd Gislaveds kommun har för att ta ut avgift för att personal inte genomgått utbildning i ansvarsfull alkoholservering. Svaret på det är givetvis att det inte finns lagstöd för det”.

Kommunen ber om ursäkt för de tidigare formuleringarna. Brevet avslutas med: ”Vad som menas och vad som faktiskt kommunicerades var tyvärr inte samma sak i detta fall. Det ska vi bli bättre på!”.

Trots detta flaggar Gislaved för att restauranger kan krävas på högre avgifter om serveringspersonalen inte har tillräckliga kunskaper.

”Däremot kommer Gislaveds kommun att ta ut en högre tillsynsavgift om tillsyn visat på brister som kan hänföras till att den serveringsansvariga inte hade kunskap om alkohollagens regler – om bristerna leder till ökad tillsyn.”, skriver kommunen.

Men resonemanget ifrågasätts av Visita.

”Detta förefaller enligt vår uppfattning vara ett både komplicerat och tveksamt sätt att debitera tillsynsavgifter från tillståndshavare”, skriver Stefan Lundin i ett nytt brev till kommunen.

Han har begärt svar på ett antal frågor, bland annat:

-Vilket lagstöd finns?

-Vilka brister leder till högre avgift?

-Hur mycket högre tillsynsavgift kommer att tas ut?

Visita inväntar nu svaret från Gislaveds kommun.

Tältet som kan bli sommarens marginalförstärkare

Tältet som kan bli sommarens marginalförstärkare

Glampingkonceptet blir alltmer populärt och inte undra på det. ”Med ett riktigt bra glampingtält känns det som att sova under bar himmel”, säger Ulf Waldekrantz, som representerar Nordisk på den svenska marknaden...