Annons

Glöm pappers-cv! Succé för Scandics jobbsök på video

zoom Nu testar Scandic att låta sökande lämna mobilfilmer istället för brev och cv.
Nu testar Scandic att låta sökande lämna mobilfilmer istället för brev och cv.
NYHETER. 1000 presentationer filmade på mobilen har på kort tid kommit in då Scandic nu testar ett nytt rekryteringsverktyg. Igår bjöds några av de sökande till intervju i ett stort event. ”Det här är bara början på ett sätt att sänka trösklarna”, säger hotellkedjans HR-chef. 
Annons

Som första företag i Norden väljer Scandic bort det traditionella sättet att söka medarbetare, det vill säga med personligt brev och cv, till förmån för filmat material. I arbetet med att hitta 150 nya medarbetare till kedjans signaturhotell Downtown Camper, som öppnar på Brunkebergs torg i Stockholm i höst, genomför Scandic en digitalisering av rekryteringsprocessen där de låter kandidaterna spela in videosekvenser.

– Det är sällan man kan få en känsla för en människas egenskaper och drivkraft genom ett cv. Med en filmad videosnutt går det att skicka en känsla på ett helt annat sätt, säger Scandics HR-chef Henrik Dider.

Urvalsprocessen fokuserar alltså inledningsvis på videopresentationer, där den ansökande svarar på ett par frågor och filmar det med sin mobil. Målet är att få en känsla av den sökande, bortom erfarenhet och betyg. Utöver själva videosekvenserna genomför kandidaterna även ett test som belyser personlighet och drivkrafter. 

– Verktyget använder vi främst för serviceroller gentemot gäst, säger Henrik Dider. Får vi ett bra första intryck är det sannolikt att gästerna också får det.

Stort intresse

När rekryteringen öppnade förra veckan rasslade knappt 1000 filmer in, och fortfarande kommer fler ansökningar in. Scandic går igenom filmerna löpande och 170 sökande har hittills sållats fram till steg två i processen. De fick delta i ett event som hölls på Scandic Anglais igår söndag, där Scandic-chefer intervjuade dem och gick igenom cv och referenspersoner. Under eventet hade även nya sökande möjlighet att få hjälp med sina filmer.  

– Vi kunde överlag se att de som gjort bra ifrån sig i såväl test som videopresentationer även gjorde bra ifrån sig ”live” under eventet, säger Henrik Dider.

Vad det något som slog dig i mötena?

– Det mest utmärkande var att vi verkligen fick kandidater med en tydlig Scandic-profil, det var otroligt kul att uppleva!  

Förutom att få en bättre känsla för den ansökandes personlighet hoppas Scandic locka helt nya grupper av sökande med det nya sättet att rekrytera.

– Vi behöver sänka trösklarna för att fler ska söka sig till oss. Det här är bara början på det, säger Henrik Dider.

Hur går ni vidare nu?

– Med referenstagning och eventuella kompletterande intervjuer och samtal med kandidaterna, för att därefter skriva kontrakt så snart som möjligt.