Annons

Goda utsikter för cykelturismen

zoom Svensk cykelturismtrenden växer och växer. Foto: Sweden by Bike
Svensk cykelturismtrenden växer och växer. Foto: Sweden by Bike
NYHETER. På det nyinstiftade branschevenemanget Cykelturismdagarna ska näringen se över hur man bäst främjar tillväxtmöjligheterna inom cykelturism. ”Det finns en enorm potential”, säger initiativtagare Katarina Bergstrand från Sweden by Bike.
Annons

Liten klimatpåverkan, minskad trängsel, bättre folkhälsa och livskvalitet är några av faktorerna som driver det växande intresset hos såväl kunder som näring för svensk cykelturism.

– En växande svensk cykelturism innebär dessutom möjligheter till ekonomisk tillväxt, ökad sysselsättning och utvecklingsmöjligheter utanför de stora städerna, säger Katarina Bergstrand och Sweden by Bike, som ligger bakom det nya branschevenemanget Cykelturismdagarna som invigs på Cykelmässan i Göteborg om tio dagar.

Varför behövs en branschdag för cykelturism?

 – Det händer otroligt mycket där ute och vi behöver diskutera hur vi ska ta tillvara på den enorma potential som vi ser. Det finns också svårigheter på vägen för att kunna förlösa potentialen, och även dessa behövs lyftas och diskuteras.

Vilka kommer?

– Vi har försökt bredda perspektiven, publiken och talarna, för att det inte alltid ska vara samma kärntrupp. Förutom bransch och företag kommer Länsstyrelsen, Jordbruksverket, Tillväxtverket och Trafikverket då de är viktiga spelare i den här utvecklingen.

 Tema för dagen är ”Cykelturism på gott och ont”, förklara.

 – Vi ser en stor ökning av cykelturism i Sverige, och intresset för att boka cykelpaket och turer har kommit tidigare på säsongen i år än vanligt. Vi tror att flygdebatten kan påverka cykelturism positivt, och vi ser en långsiktig trend i att Sverige lämpar sig bra för mountainbike med miltals med naturliga stigar och grusvägar samt en fantastisk allemansrätt.

– Vi ser också att de stora lederna, likt Kattegattleden, börjar sätta sig och kommer att fortsätta att växa, så det finns fantastiska förutsättningar för en väldigt bra utveckling av en industri som är jättestor i Europa.

Men?

– Men det finns även svårigheter. Bland annat finns det en allt för grund kunskap om möjligheter och potential för cykelturism i Sverige. Sedan finns det praktiska problem som att det på många platser idag inte går att hyra en cykel. Ett annat problemområde är att cykelturismen har en lång säsong, medan många av företagen stänger; man måste kunna fika på det mysiga kaféet även under lågsäsong och det måste finnas ett bra utbud.

Vad är din målbild för svensk cykelturism?

– I Europa har man hunnit längre, på flera håll bidrar cykelturismen till lokal tillväxt och skapar arbetstillfällen. Det är också en riktig integrationsraket. Allt detta har bara börjat när vi pratar om cykelturism i Sverige.

Tältet som kan bli sommarens marginalförstärkare

Tältet som kan bli sommarens marginalförstärkare

Glampingkonceptet blir alltmer populärt och inte undra på det. ”Med ett riktigt bra glampingtält känns det som att sova under bar himmel”, säger Ulf Waldekrantz, som representerar Nordisk på den svenska marknaden...