Annons

Göteborg redo för världens största halvmaraton

zoom Varvsgeneral Bo Edsberger ser fram emot den 40:e upplagan av Göteborgsvarvet. FOTO: Glenn T Unger
Varvsgeneral Bo Edsberger ser fram emot den 40:e upplagan av Göteborgsvarvet. FOTO: Glenn T Unger
NYHETER. Imorgon lördag avgörs Göteborgsvarvet – och redan nu står det klart att besöksnäringen är vinnare. Hotell är fullbokade och det turistekonomiska värdet lär uppgå i hundratals miljoner kronor.
Annons

I morgon lördag går startskottet för den 40:e upplagan av Göteborgsvarvet och det är en förväntansfull varvsgeneral som ger en lägesrapport.

– Vi har väntat länge och nu känns det på riktigt. Jag kommer precis från Svenska Mässan där löparna hämtar ut sina nummerlappar, säger Bo Edsberger.

Göteborgsvarvet är världens största halvmaraton och det ställer höga krav på arbetet med förberedelserna.

– Den stora mängden löpare och besökare innebär en utmaning. Men förberedelserna har gått bra eftersom vår organisation är så välsmord. Det är till och med några i personalen som haft tid att springa uppladdningslopp.

55 000 löpare har anmält sig till årets upplaga av Göteborgsvarvet, vilket innebär ett startfält på cirka 40 000 personer – ungefär lika många som ifjol.

Förra årets stora nyhet var Göteborgsvarvet Expo på Svenska Mässan och nu tar organisationen nästa steg med ett tillfälligt museum.

– På mässan arrangerar vi ett Göteborgsvarvet-museum, där vi visar föremål och bilder från vår 40-åriga historia.

Nytt för i år är också en satsning på hållbarhet. Bland annat har man infört så kallad live print. Det innebär att löparnas nummerlappar skrivs ut på plats, vilket minskar svinn.

– Vi arrangerar även aktiviteter på temat. Efter varvet bjuder vi in till plogging, där man joggar och plockar skräp.

 I fjol lockade Göteborgsvarvet en cirka 200 000 personer stor publik. Förväntar du dig att slå det rekordet i år?

– Det var så otroligt mycket folk förra året, men självklart blir jag glad om det överträffas. Jag tror på upp till 250 000 besökare.

Vad betyder Göteborgsvarvet för staden turistekonomiskt?

– Det har en avsevärd betydelse för stadens besöksnäring. Förra året gjorde Göteborg & Co en mätning av det turistekonomiska värdet och det landade på 300 miljoner kronor, säger Bo Edsberger.

För stadens hotell innebär evenemanget rejält med klirr i kassan. Hotell Liseberg Heden är fullbokat under löparhelgen.

– Det är helt fullt hos oss. Till helgen sker dessutom flera stora spelningar i staden, bland annat Elton John, säger hotellets revenue manager Sandie Nihlmar.

Vad betyder Göteborgsvarvet för er?

– Oj, det betyder jättemycket. Inte bara för oss på hotellen, utan för hela näringslivet i Göteborg.

Mariana Valderrama Gaete är hotelldirektör på Hotel Bellora:

– Det ser väldigt bra ut. Det är en av våra största helger och vi har 100 procent bokat. Evenemanget har en stor betydelse för oss, och vi har många gäster som är återkommande.