Annons

Gröna Lunds nya superattraktion – klar 2021

zoom Monsterbergochdalbanan Blue Harvest ska stå klar 2021. Foto: Gröna Lund
Monsterbergochdalbanan Blue Harvest ska stå klar 2021. Foto: Gröna Lund
NYHETER. Årets nya inslag på Gröna Lund, en pokebowl-kiosk, hamnade i skymundan när vd Magnus Widell berättade om den nya bergochdalbanan som ska stå klar 2021. Den både startar och slutar under mark och kommer att innebära omfattande ombyggnationer. Ett helt nytt område inne i nöjesparken.
Annons

Arbetsnamnet är ”Blue Harvest”. Men än har den nya bergochdalbana som ska stå klar på Gröna Lund år 2021 inget namn.

– Vi har hållit på med det här i fyra år. Den här attraktionen betyder ett sådant stort ingrepp på parken, och det är en omfattande planering bakom, men det ligger även känslor bakom när det är nödvändigt att man måste riva här inne, säger Magnus Widell, vd.

Besöksliv har tidigare rapporterat kring nysatsningarna som blir den största utbyggnaden i modern tid.

http://www.besoksliv.se/nyheter/grona-lunds-utbyggnadsplaner-offentliggors/

Han berättar att startskott för detta bygge blir 2019. Området av Gröna Lund som påverkas är det direkt till höger när man kliver av Djurgårdsfärjan, där radiobilarna finns idag.

– Det här blir en trestegsraket. 2019 börjar vi bygga och då kommer vi att göra en tillfällig attraktion, 2020 kommer spelhallar, fastigheter och miljöer att vara klara och 2021 ska själva attraktionen ha premiär.

Hur ”tillfällig” kan en attraktion egentligen vara?

– Jo, men ganska. Historiskt sett så har Gröna Lund haft en del tillfälliga attraktioner, till exempel en bergochdalbana på parkeringen.

Vad mäter den här nya attraktionen som vi får se 2021 i läskighetsfaktor?

– Det beror helt på vem du är. Den kan man aldrig jämföra med andra attraktioner eller personer.

I år fyller parken 135 år. Det vill man fira med kärlekstema. Med en Romeo- och Julia-liknande kärlekshistoria i bagaget, den mellan barnen till ägarna av Gröna Lund och rivaliserande nöjesparken intill, Nöjesfältet så upplåter man Jetline till kapell och viger ett par där i juni.

Pokebowl-stånd ersätter thaiwok

Totalt ges 70 konserter i sommar med bland andra Marilyn Manson, Silvana Imam och Gene Simmons. Årets nyheter på mat- och dryckessidan är ett pokebowl-stånd som ersätter den kiosk som serverat thailändsk wok. Fredrik Fjällström, Food& Beverage Manager, såg redan under ett event inne i parken förra helgen hur försäljningen gick nästan lika bra som tåget, alltså det ”Blå Tåget” som ligger granne med matkioskerna.

I förra årets stora nyhet, cocktailbaren Terrassen, har man vässat matkonceptet något och serverar nu flera olika typer av flatbreads.

– I och med det nya området som kommer 2021 kommer vi att rulla ut ännu flera matkoncept, och vi kommer att kosta på oss att vara nischade, säger Fredrik Fjällström.

Besöksrekord igen

Förra året blev ett riktigt rekordår för Gröna Lund. För hela koncernen Parks and Resorts slog enheterna sammantaget besöksrekord för tredje året i rad. Siffror som är väldigt väderberoende.

– Förra året var ett fantastiskt tivoli-år. Det var ganska bra väder, men det var kalla kvällar och inte riktigt väder för att hänga på stranden. Det var jättebra för oss. Fick jag önska en kopia på 2017 så skulle jag göra det, säger Magnus Widell.

Tältet som kan bli sommarens marginalförstärkare

Tältet som kan bli sommarens marginalförstärkare

Glampingkonceptet blir alltmer populärt och inte undra på det. ”Med ett riktigt bra glampingtält känns det som att sova under bar himmel”, säger Ulf Waldekrantz, som representerar Nordisk på den svenska marknaden...