Annons

Trippla kock-guld i Luxemburg: ”Total eufori”

zoom Foto: Pelle Berglund
Foto: Pelle Berglund
NYHETER. Under torsdagen avgjordes Culinary World Cup i Luxemburg – och det blev ett efterlängtat guld för svenska Kocklandslaget. ”En total urladdning”, säger lagledare Fredrik Andersson. Men guldyran slutade inte där – ytterligare två svenska guld fick åka med hem i bagaget.
Annons

Det är lätt kaos när Besöksliv når Svenska Kocklandslagets Fredrik Andersson som står vid incheckningsdisken på Luxemburgs flygplats. Han har knappt pustat ut efter vinsten, bäst bland 30 länder i Culinary World Cup.

– Vi har tränat för det här i två år så det är en total urladdning. Vi är så glada, stolta, och känner oss hedrade, säger han.

Vad var din första känsla när de läste upp ert namn som guldmedaljörer?

– Jag bara skrek rakt ut när vi fick veta. Det var en total eufori, och jag det har nog fortfarande inte riktigt landat hos mig än.

Svenska Kocklandslaget har åkt i ilfart från prisutdelningen till flygplatsen. Och nu har de stött på patrull. Hur gör man med en femton kilo tung guldpokal? Kan man ta den som handbagage?

– Det är sjuk stor. Vi tog en taxi med den hit och nu hjälps vi åt att bära, säger Fredrik, Andersson.

Svenska Kocklandslaget har varit i Luxemburg i 11 dagar, och tävlat i de moment som kallas kalla och varma bordet. Senaste tävlingen var Culinary Olympics, på OS-nivå, 2016 då man kom sexa, ett resultat man varit missnöjda med. Det har talats om revanschlusta.

– Vi har gjort det här som ett lag och hjälpt varandra när det varit tufft, alla har varit sjukt delaktiga inklusive de elever i rollen som commis, säger Fredrik Andersson.

Vad betyder vinsten för er som lag?

– Otroligt mycket. Från en sjätteplats 2016, till att vi kan visa att vi inte ska vara där. Extremt kul att vi kunde göra det med besked, och med ett ganska nytt lag.

Det är bara Fredrik och konditorerna Frida Bäcke och Kalle Bengtsson som är med sedan tidigare, resten inklusive lagkapten Jimmi Eriksson är helt nya.

Vad något moment som var extra jobbigt?

– Alltid det kalla bordet, det är det man har mest ångest över. Det är så speciellt att hålla på med gelé. Varmköket vet vi att vi haft ett bra driv och tränat länge på att laga till 110 gäster som är det man lagar upp till, 10 till domarna och resten till betalande gäster. 

Menyn har bland annat bestått av piggvar pocherad i grillad smörsås med broccoli till förrätt och en varmrätt med stekt ankbröst med anklår fyllt av champinjon och anklever som serverades med kålpudding. Till dessert en mjölkchoklad- och mandelbavaroise med örtsorbet. 

Finns det någon beståndsdel i all denna matlagning som du är extra nöjd med?

– Varmköksmenyn har varit komplett i sin helhet.

Hur ska ni fira?

– Vi landar klockan 22 och åker direkt till restaurang Nook och firar med lite käk.

När börjar ni vässa inför Culinary Olympics som går av stapeln 2020?

– Vi har träning igen 16 december så det är två veckor ledigt innan vi börjar sätta fart igen. Vi kommer inte ligga på latsidan utan kommer träna ännu hårdare inför OS. Det finns en färdig plan hur vi ska träna, processen, och vad vi ska laga. Det kommer bli ännu bättre!

Silvret kneps av Singapore, och bronset gick till Norge. Men den svenska segeryran slutade inte där. För Stockholm Culinary Team vann guld bland regionallagen och Fazers lag vann storköksklassen.

Tältet som kan bli sommarens marginalförstärkare

Tältet som kan bli sommarens marginalförstärkare

Glampingkonceptet blir alltmer populärt och inte undra på det. ”Med ett riktigt bra glampingtält känns det som att sova under bar himmel”, säger Ulf Waldekrantz, som representerar Nordisk på den svenska marknaden...