Annons

Han blir ny vd på Nordic Light Hotel

zoom
"Jag älskar den här branschen, så ser att jag fortfarande vidareutvecklar serviceleveransen och mötet med gästen", säger David Bergling.         
KARRIÄR. En hotellnörd som nästan aldrig släpper yrkesrollen – inte ens när det är dags för semester och han checkar in på ett nytt spännande hotell med familjen. Så beskriver David Bergling, ny vd på Nordic Light Hotel sig själv. 
Annons

Hej där. Du har precis börjat som ny vd på Nordic Light Hotel. Vad spännande. 

– Tack. Det är spännande. Jag är en passionerad hotelnörd, och har länge följt Nordic Light Hotel på avstånd. När jag läste i Besöksliv att hotellet letade efter en ny vd sökte jag, men vågade inte tro att jag skulle få jobbet.

Vad var det som fick dig att tacka ja till den här tjänsten?

– När Nordic Light öppnade en gång i tiden jobbade jag på Berns och såg vilken stark aktör hotellet blev. Nu ville jag ta chansen att vara med och återetablera Nordic Lights position.

Du har arbetat som konsult i hotellbranschen. Vad innebär det mer konkret?

– Jag har fått chansen att jobba med olika produkter runt om i Sverige och hjälpa till med marknadsföringen och försäljningen. Fick bland annat chansen att ta fram en säljplan när Ett hem skulle tas fram och jobbade med dem i fyra år.

Du har en bakgrund som egenföretagare, kan du berätta?

– För 5,5 år sedan startade jag ett eget bolag där jag jobbade med olika säljuppdrag och hade vissa andra typer av uppdrag som konsult. Det passade mig bra, eftersom jag har lång erfarenhet från hotellbranschen.

Hur vill du utveckla Nordic Light?

– Vi vill ta ett större grepp om Norden vad gäller design och formgivning, men också värderingsmässigt. Vi har låtit kanadensaren John Tong tolka Norden där rummen fungerar som plats för återhämtning. Lobbyn och restaurang kommer att spegla citylivet och pulsen. Där har arkitekten Tod Saunders satt sin prägel. Vi vill göra det här till en mogen plats där vi utgått från ord som ”vänligt”, ”snällt” och ”jämlikt”. Vi tror att vi har samma slags gäster som var hos oss för länge sedan, och att den gästen nu vuxit upp och fortfarande har samma värderingar men lite nya intressen.

Vilken blir din första arbetsuppgift?

– Jag började för en månad sedan och under den första tiden har jag ägnat mycket tid åt att lära känna personalen. Jag är enormt imponerad av den positiva anda som finns i huset. Här ska alla känna att de är värdar.

I pressmeddelandet står det att hotellet genomgår en stor förändring, och att med dig vid rodret kommer man att skapa något unikt och ta begreppet designhotell till en ny nivå. Det låter spännande. Berätta.

– Vi gör en enorm satsning där vi renoverar 169 rum, samtliga rum. Vi gör en helt ny lobby, restaurang och bar. Vi har lagt fokus på ordet ”nordic” istället för ordet ”light”. Nu jobbar vi fram vad det innebär.

Du verkar brinna för hotellbranschen. Vad är det som gör din bransch så häftig, i ditt tycke?

– Energin! Och pulsen och kreativiteten. Det här skapas av en mångfald av människor och mötet mellan människor. Lägg till komplexitiviteten där man jobbar med allt från fastighetsfrågor till design, formgivning, mode och mat och dryck. Att få ihop allt det här till något kommunikativt är spännande. Att få ihop det här hela vägen, från reception till lokalvårdare, det är häftigt.

Du har jobbat som chef tidigare. Vilken egenskap är den viktigaste chefsegenskapen?

– Jag har haft mindre chefsuppdrag, varit driftschef en stund på Sandhamns seglarhotell och var även under en kort tid tf hotellchef på Berns. Det här är mitt första vd-uppdrag. Den viktigaste chefsegenskapen är att vara vänlig. Att man känner trygghet och förtroende för de man jobbar med. Transparens och tydlighet är också viktiga ord.

Du, med din hotellerfarenhet, har förmodligen bott på en rad hotell under årens lopp. Kan du berätta om någon extraordinär hotellerfarenhet?

– Jag tycker att det är ganska jobbigt att bo på hotell, jag är nämligen ganska, och har ett nästan lite sjukligt beteende. Jag registrerar precis allt, från det jag kommer in i lobbyn till det att jag kollar städningen under sängen. Jag är inte som en vanlig gäst, går direkt in i workmood. Inte så kul för andra i min omgivning, precis. Nyligen var jag gäst hos ett ungt danskt par som startat Stedsans in the Woods utanför Hyltebruk . Det var fantastiskt. Anspråkslöst och prestigelöst där man bor i beduintält och där fokus ligger på mötet med människan.