Annons

Han startar egen busslinje mellan Slite och Visby

zoom Sliteexpressen ska gå mellan Slite och Visby sju gånger per dag. Foto: Slite Strandby
Sliteexpressen ska gå mellan Slite och Visby sju gånger per dag. Foto: Slite Strandby
NYHETER. Kollektivtrafiken på Gotland är inte anpassad efter turisternas behov, tycker entreprenören Jonas Henning. Därför startar han en egen busslinje – Sliteexpressen.
Annons

Med start i sommar från vecka 26 ska den nya busslinjen Sliteexpressen köra sju gånger tur och retur mellan Visby och Slite på Gotlands östkust. Bakom initiativet ligger Jonas Henning, som sedan 2015 driver Slite Strandby och destinationsutvecklingsbolaget Gotland Sports Academy.

Vi vill att fler ska upptäcka Slite, och att man inte behöver bil för att ta sig runt på Gotland. Vi erbjuder en möjlighet att lämna bilen hemma och ta bussen, ett sätt att ordna med transfer för våra gäster helt enkelt, säger Jonas Henning.

Men Sliteexpressen är tänkt även för de besökare som inte ska bo där.

– Vi tror att folk som bor i Visby vill ut ur stan och se annat, då kan man ta bussen för att åla och sola och bada och ta del av vår cykelpark eller hyra havskajak.

Han ser även kryssningsgästerna som målgrupp för paket där de kan bussas till Slite Strandby för att sedan ta en båttur till Enholmen.

– Sliteborna kommer att få användning av bussen då de vill åka in till Visby och festa för att sedan ta nattbussen tillbaka. Detta är ett sätt att skapa mervärde för våra gäster och samtidigt få fler gäster till Slite, säger Jonas Henning.

Räcker inte kollektivtrafiken på Gotland till?

– Jo under vissa perioder men den har ännu ingen sommartidtabell ute, och våra gäster bokar ett år i förväg och vill veta om de kan ta sig till och från Slite. Den normala lokaltrafiken är mer av en mjölkbuss som stannar överallt och som anpassar sig till skola går och jobbpendling. Vi tittar mer ur ett turistiskt perspektiv och anpassar oss efter gästernas behov, säger Jonas Henning.