Annons

Han vill förnya tävlandet i dryck

zoom Med sina 53 medlemsländer och tiotusentals medlemmar världen över, arbetar ASI för att utveckla sommelieryrket. Foto: Bohman+Sjöstrand
Med sina 53 medlemsländer och tiotusentals medlemmar världen över, arbetar ASI för att utveckla sommelieryrket. Foto: Bohman+Sjöstrand
NYHETER. Utvecklingen har gått långsamt framåt inom tävlingsvärlden för sommelier. Men det vill Esperantos Sören Polonius ändra på.
Annons

Sören Polonius är en nyckelspelare inom den svenska vinvärlden. Sedan 2014 är han chefssommelier på Esperanto men han har också grundat det svenska Sommelierlandslaget och coachat tävlanden som Arvid Rosengren, världsmästare sedan guldet i Argentina förra året.

[LÄS MER: ”Skål! Det blev svensk VM-guld i sommelieri]

http://www.besoksliv.se/nyheter/skal-det-blev-svenskt-vm-guld-i-sommelieri/

Med detta i bagaget blev Plonius tillfrågad av  l’Association de la Sommellerie Internationale, ASI om han ville bli ansvarig för deras kommitté.

Med sina 53 medlemsländer och tiotusentals medlemmar världen över, arbetar ASI för att utveckla sommelieryrket, samt anordnar världsmästerskapen i vart tredje år.

Vad blir din uppgift konkret?

–Det finns massvis med papper, regler och normer om hur vi ska arbeta med utbildningar. Det har jag nu fått i knäet att uppdatera. Det som fungerar för Frankrike kanske inte funkar för Sverige, så mitt jobb blir att hitta en mellanväg, säger Sören Polonius och fortsätter:

– Jag ska också ha en del med tävling att göra, till exempel utveckla EM och VM:s tävlingsformer tillsammans med den tekniska kommittén. Till exempel hur ett bedömningsfacit ska se ut. Och förhindra jävsituationer.

Den svenske sommelieren Fredrik Lindfors ligger nu i hårdträning inför VM i Antwerpen 2018.

Hamnar inte du i en jävsituation själv när du coachar Fredrik?

– Det var jag också tvungen att stämma av. Vi svenskar har legat i framkant när det kommer till träningsmodeller och det kan vi inte bara hålla för oss själva längre.

Det är teorikunskaper som tar sommelierer till tävling. Något som gjort att tävlingarna hamnat allt för långt från att jobba med service. Polonius har genom åren sett hur teoretikerna blir ”dödens lammungar” i praktiska moment.

– Teorin har hamnat på en nivå som man kan använda i verkligen. Att prata kloner och kemi, det är rätt ointressant i en restaurang. Det vore schysst att ta tävlingen närmare service.

Att tävla på världsmästarnivå innebär konstant träning, oftast varje dag. Det krävs lång strategisk planering för att hålla kunskaperna varma under åren mellan mästerskapen. När det väl gäller på själva tävlingsdagen handlar det mer om att klara pressen. Svenska sommelierlandslaget tar hjälp av en psykolog för att lära sig stress.

– Det tror jag många sommelierer som arbetar ute restauranger skulle behöva också, säger Sören Polonius.

Hur ska du hinna med alla dina uppdrag?

– Det gäller att hitta en rutin. Esperanto är öppet onsdag till lördag. Då har jag några dagar extra. När jag jobbar kväll börjar första klockan två… Ja, jag har väl minskat ner på sömnen lite för att kunna göra det här och också träffa familjen.

Tältet som kan bli sommarens marginalförstärkare

Tältet som kan bli sommarens marginalförstärkare

Glampingkonceptet blir alltmer populärt och inte undra på det. ”Med ett riktigt bra glampingtält känns det som att sova under bar himmel”, säger Ulf Waldekrantz, som representerar Nordisk på den svenska marknaden...