Annons

Här visar PG Nilsson alternativa byggplaner av Stureplan

zoom Utanför Sturehof – som hotas av nedstängning – har krögaren PG Nilsson placerat sitt containerkontor. Här kampanjade motparten ADIA innan sommaren. Foto: Kalle Strid
Utanför Sturehof – som hotas av nedstängning – har krögaren PG Nilsson placerat sitt containerkontor. Här kampanjade motparten ADIA innan sommaren. Foto: Kalle Strid
NYHETER. Ett kontor i en container på Stureplan. Det är kampanjen Stoppa Stureplanernas senaste drag i försöken att tänka om kring ombyggnaden. ”Intresset från stockholmarna har varit enormt”, säger krögaren PG Nilsson från Svenska Brasserier.
Annons

Containern på Stureplan har stått uppställd sedan slutet på augusti. Invändigt finns ett bemannat kontor där besökarna kan få info om kampanjen Stoppa Stureplanerna och de ombyggnadsplanerna som vållat protesterna. Här visas även det alternativa förslag som motståndarsidan tagit fram.

 

Många ovetandes om byggplaner

Idén föddes hos kampanjmakarna när fastighetsägaren som vill driva igenom planerna öppnade ett informationskontor på samma plats i våras.

­– Vi ville göra samma sak så att stockholmarna kan höra båda sidor och bilda sig en egen uppfattning, säger kampanjens frontfigur PG Nilsson.

Han beskriver stockholmarnas intresse som ”enormt”.

­– Många har redan bildat sig en uppfattning och vill veta vad de kan göra för att påverka.  Andra vill ha mer info.

Enligt PG Nilsson känner många stockholmare inte till ombyggnadsplanerna för Stureplan.

Striden om anrika mötesplatsen har pågått sedan 2015. Det var då fastighetsägarna ADIA:s och Vasakronans planer blev kända. De omfattande renoveringsplanerna av Sturegallerian innebär en sjuårig byggtid där 50 000 kvadratmeter ska rivas.

 

Beslut kan komma i vår

Svenska Brasserier, där Sturehof och Brillo ingår, är ett av de företag som påverkas om planerna sätts i verket. PG Nilsson har tillsammans med arkitektbyrån Koncept tagit fram ett alternativt förslag som innebär att Sturegallerian kan moderniseras utan omfattande rivningar.

Över 8000 personer har hängt på kampanjen och undertecknat ett brev till stadsbyggnadskontoret i Stockholm där de kräver att ombyggnadsplanerna stoppas. Rader av kändisar har engagerat sig och skrivit på.

Under sommaren har det pågått ett plansamråd där stockholmarna kunnat lämna synpunkter till kommunen. Nu är plansamrådet avslutat och synpunkterna sammanställs för att senare i höst hamna på byggnadsnämndens bord.

PG Nilsson räknar inte med att byggnadsnämnden fattar beslut om planerna förrän i vår – tidigast. Moderaterna och liberalerna har klart deklarerat att de är emot ombyggnadsplanerna och centern vill att frågan utreds vidare, enligt PG Nilsson. Flera partier har ännu inte satt ner foten.

­– Det är därför vi vill vara med och påverka. Vi kommer att fortsätta driva vår kampanj. Exakt vad det innebär vet vi inte än, säger PG Nilsson.