Annons

Höj glaset – Fredrik Lindfors fixade svenskt guld i sommelieri!

zoom
HALLÅ DÄR. Fredrik Lindfors har gjort det igen. Han är en av landets mest framstående sommelierer just nu – och i helgen vann han ett viktigt mästerskap i Tallinn. 
Annons

Grattis till helgens guld i Vana Tallinn Gran Prix i Vilnius! Vad var din första tanke när det stog klart att du var vinnaren?

–Tack! Jag var lättad och glad, det var en krävande final.

 

Hade du någon känsla under tävlingens gång att det kanske skulle bli du som fick stå överst på pallen?
–Man vet aldrig hur man kommer placera sig men jag kände att jag tog mig igenom uppgifterna på ett effektivt sätt.

 

Vilket moment kände du dig minst nöjd med?
–Blindprovning av sprit brukar vara en av mina starkare grenar men där tappade jag lite fokus i finalen.

 

Berätta!

–I stundens hetta så kände jag att jag inte hade 100 procent fokus. Ibland preseterar man inte så bra som man vet att man kan. Det är alltid en kamp mot klockan.

 

Du tränar mycket med din coach, Sören Polonius. Hur ofta – och hur kan en typisk träning se ut?
–Mestadels en gång i veckan, men inför tävling blir det intensivare. Jag brukar få en hel del viner blint varvat med praktiska uppgifter som ingående och komplicerade mat- och dryckeskombinationer eller dekanteringsövningar med tajta tidsramar.

 

Senaste åren har du gjort ruggigt bra ifrån dig i tävlingar, senast i SM i våras som du vann – och vid NM förra året kom du tvåa. Hur inställd är du på att ta dig an de lite större internationella tävlingarna nu?
–Jag ligger i träning och förberedelse inför VM i Belgien 2019 så jag börjar känna mig peppad men det är mycket förberedelser kvar.

 

Vad är det för skillnad på att tävla på svensk eller nordisk nivå gentemot VM till exempel?

–Tävlingarna är ganska snarlika i upplägg men VM är mer omfattande samt att motståndet är på en enormt hög nivå.

 

Din högsta dröm i din sommelierkarriär, hur ser den ut?

–Jag har ingen direkt högsta dröm som att göra eget vin eller driva egen krog. Jag trivs med där jag står idag och sedan får vi se hur framtiden utstakar sig.

 

Hur länge blir du kvar på ditt nuvarande jobb?

–Jag känner att jag fortfarande utvecklas på Grand och så länge jag gör det blir jag kvar.

 

Hur funkar det att varva service, chefsskap och tävlingslivet, tycker du?

–Arbetsrollen och tävlingslivet drar såklart nytta av varandra men tävlandet upptar stor del av min fritid. Att bli bättre i min yrkesroll är det som motiverar mig till studier och tävlingar men i tävlingssituationer drar man även nytta av sina arbetserfarenheter. Det är helt enkelt fritiden som blir lidande.

 

Vilket är det lyxigaste vinet du sålt på jobbet?

–Det borde vara en magumflaska av Château Petrus ’03. Det var på Grand som den såldes till ett vinintresserat sällskap.

 

Dunkar ditt hjärta lite hårdare vid sådana beställningar?

–Förr kanske det gjorde det. Då kunde jag känna mig osäker i hanteringen när flaskorna har sådant värde. Men numer hanterar jag alla flaskor lika oavsett värde.

Nya Vegas beskrivs som en revolution

Nya Vegas beskrivs som en revolution

När Svenska Spel lanserar nya Vegas väljer man att göra en liknelse med revolutionen i en annan bransch. – Från tjock-tv till dagens supertunna smart-tv. Så stor skillnad är det på nya och gamla Vegas, säger Ma...