Annons

Hon vann Årets Ekokock

zoom Hanna Lukowiesky är tacksam mot sin arbetsgivare<br />
 Lilla Bjers över vinsten i Årets Ekokock.  Foto: Pressbild
Hanna Lukowiesky är tacksam mot sin arbetsgivare
Lilla Bjers över vinsten i Årets Ekokock.
Foto: Pressbild
NYHETER. Sex finalister gjorde under fredagen upp om titeln Årets Ekokock i Växjö. Men bara en kunde vinna – och det blev gotländska Hanna Lukowiesky. ”Jag är helt mållös” säger hon när Besöksliv når henne, bara minuter efter vinstbeskedet.
Annons

Efter två timmars intensiv matlagning av en hållbar huvudrätt stod det klart: Hanna Lukowiesky, 21, från Gotland hade knipit tävlingens förstaplats.

Hur känns det?

– Var ska jag börja? Jag är helt mållös. Men jag är också stolt, glad, tacksam, och allt vad det heter.

Beskriv rätten du tävlade med.

– Det är grönsaksrätt baserad på rotselleri i olika variationer: picklad, helbakad och friterad. Som jag serverade med svampkräm, friterad salvia, äpple och kolat smör.

Hur kommer det sig att du ställde upp i tävlingen?

– Det gjorde jag första gången förra året. Innan har jag tävlat genom skolan och det är kul, man träffar mycket nyttiga människor. Förra året gick det inte som jag ville, men det var så kul och jag kände att jag bara kunde bli bättre, därför ställde jag upp i år.

Du jobbar som kock på Lilla Bjers på Gotland, känt för sin ekologiska profil och att man är självförsörjande på den gröna sidan. Hur har din arbetsplats peppat dig i detta?

– Förutom deras otroliga stöd och motivation så har de verkligen fått mig att inse vad det betyder att vara självförsörjande på grönsaker. Det är en bra känsla för mig när jag sedan kan förmedla det i det jag lagar. Jag är bara mellanhanden, från jord till bord. Och så är jag tacksam över att de har gett mig den här chansen.

Hanna Lukowiesky är heller inte den första prisvinnande kock att komma från Lilla Bjers. Kanske mest känd är Luqaz Ottoson som vann titeln 2014, och även tävlade i Årets Kock förra året. Det var femte gången som Årets Ekokock anordnades. Tävlingen är till för kockar som önskar göra skillnad inom hållbarhetsområdet. För att tävla skickar kocken in ett recept, och en jury utser därefter fyra till sex bidrag som går vidare till final.

Kvinnodominerad jury

Till skillnad från många andra kocktävlingar där juryn domineras av män så var det här tvärtom. Ulrika Brydling som startat tävlingen reflekterade först efteråt över detta.

– Jag ville sätta ihop en riktigt bra jury och när jag väl började så var det väldigt enkelt att det blev så här. Jag har inte fått några som helst reaktioner på det. Alla har tyckt att det var en riktigt bra jury, bara. Jag tror att man kommit så långt att man inte ser om det är bara kvinnor i en jury, man ser kompetens.