Annons

Hop-on hop-off-buss tillgängliggör Varbergs besöksmål

zoom Den nya busslinjen liknar städernas hop-on hop-off, fast med en större dos natur.   Foto: Varbergs kommun
Den nya busslinjen liknar städernas hop-on hop-off, fast med en större dos natur. Foto: Varbergs kommun
NYHETER. Varbergs nya busslinje ska hjälpa lokalinvånare och turister att upptäcka utflyktsmål på landsbygden. Ett av målen med projektet är att öka intäkterna för besöksnäringen: ”Igår rapporterade Korndals Gård att de haft sin bästa dag på säsongen”, säger Ulrika Rylin på Varbergs kommun.
Annons

I Varberg finns det flera populära besöksmål som endast kan nås med bil. För att möta behovet från lokalinvånare och utländska besökare startar kommunen en ny busslinje. Premiärturen den 1 maj blev en succé.

– Vi fick ta in en extrabuss eftersom trycket var så stort. De som åkte var supernöjda, de sa att de länge velat ta sig ut men inte kunnat eftersom de saknar bil, säger Ulrika Rylin, landsbygdssamordnare på Varbergs kommun.

Ett tiotal besöksmål

Den nya busslinjen liknar städernas hop-on hop-off, fast med en större dos natur. Från Varbergs station kan man ta sig till ett tiotal besöksmål runt Åkulla bokskogar i Halland.

– Som exempel kan nämnas Åkulla friluftsgård varifrån tolv olika vandringsleder går, Ästa vingård där man kan ta en vinvandring och Österö fårfarm som erbjuder lammsafari.

Idén kommer från Ulrika Rylin och Conradin Weindl, som är friluftsstrateg på Länsstyrelsen. De såg ett behov hos boende i Varberg, de som kommer inresande med tåg och inte minst hos internationella turister.

– Om man inte har tillgång till bil så är flera av våra utflyktsmål i den unika bokskogen svårtillgängliga. Och vi vet att många turister väljer att resa hit tack vare naturupplevelserna. Därför startade vi det här projektet 2016.

Hoppas på permanent busslinje

Det är ett tvåårigt pilotprojekt som drivs av Varbergs kommun och Länsstyrelsen i Halland län i samarbete med Hallandstrafiken och besöksmålen längs linjen. Finansieringen på 1,5 miljoner kronor kommer till största delen från Lokalt Ledd Utveckling Halland (LLUH).

Turen går helgdagar fram till sommarlovet, sedan varje dag fyra gånger om dagen fram till sista september.

Vad hoppas ni på för effekter?

– Att få tillräckligt många resenärer för att busslinjen ska bli permanent. För att lyckas krävs en 30-procentig beläggning. Jag tror också att vi kan bidra till ökade intäkter för de lokala besöksmålen så att de kan utvecklas. Igår rapporterade Korndals Gård att de haft sin bästa dag för säsongen.

Tältet som kan bli sommarens marginalförstärkare

Tältet som kan bli sommarens marginalförstärkare

Glampingkonceptet blir alltmer populärt och inte undra på det. ”Med ett riktigt bra glampingtält känns det som att sova under bar himmel”, säger Ulf Waldekrantz, som representerar Nordisk på den svenska marknaden...