Annons

Hummersäsongen guld för Västkustens besöksnäring

zoom Hotellet Bryggan i Fjällbacka erbjuder ett hummerpaket med<br />
  hummerfiske, femrätters hummersupé och övernattning. Foto: Madeleine Landley
Hotellet Bryggan i Fjällbacka erbjuder ett hummerpaket med
hummerfiske, femrätters hummersupé och övernattning.
Foto: Madeleine Landley
NYHETER. Hummerpremiären får besöksnäringen längs Bohusläns kust att koka. Besöksliv har tagit tempen inför årets hummerfest.
Annons

I måndags gick startskottet för årets hummerfiske, en av årets kulinariska höjdpunkter. För Västkustens hotell och restauranger är havets svarta guld en möjlighet att tälja guld – eller åtminstone att förlänga säsongen med hjälp av hummermiddagar och fiskepaket.

– Hummerpremiären betyder mycket för oss, säger Maria Jarenfors, hotellchef på Stora Hotellet Bryggan i Fjällbacka. Det är en reseanledning och något att samlas kring på hösten.

Femrätters hummersupé

Hotellet erbjuder sedan många år ett hummerpaket med bland annat hummerfiske, femrätters hummersupé och övernattning. Enligt Maria Jarenfors är det främsta svenska och norska turister som bokar hotellpaketet. Samtidigt väljer fler att sätta ihop egna helgpaket.

– Vi märker att folk hittar andra vägar och bokar fisket direkt med fiskaren. De som bokar rum via till exempel Booking har ofta ordnat aktiviteter på egen hand. Jag tror många vill vara flexibla och själva välja var och när de ska äta.

Hur har ni laddat inför premiärhelgen?

– Med hummer, framför allt. Hotellet är fullbokat och vi hoppas att det inte blir så mycket blåst. Men vi har samarbetat med vår fiskare länge och vet att de inte ställer in utan kan fiska där det är lä.

Ett annat hotell som brukar ha fullt ös i samband med hummerpremiären är Grand Hotel på Marstrand. Under två lördagar i höst lockar hotellets restaurang med femrätters hummersupé kreerad av köksmästaren Alexander Stärnerz.

– Hummerfisket betyder jättemycket för hela Marstrand, säger hotellets vd Martina Johansson. Det är en uppskattad säsong för oss eftersom den kickar i gång när det börjar bli lite lugnare.

Hur stort är intresset?

– Det ökar för varje år. Vi har både tillresta gäster som bor på hotellet och lokalbor som kommer och äter vår hummersupé. Det är främst svenska turister men jag tror att intresset ökar även bland internationella gäster.

Käringön är ytterligare ett resmål som lever upp under det årliga hummerfisket. Här finns bland annat Petersons Krog som lockar med hummermiddag under tre helger i oktober, med start nästa helg.

– Vi brukar vänta till den andra helgen efter premiären eftersom det är så svårt att förutsäga priserna, säger krögaren Lars Olsson. Nu blåser det mycket och då kan det vara svårt att få upp tillräckligt många humrar.

Hur laddar ni?
– Många bokar långt i förväg och eftersom det är en dyr råvara brukar vi ringa runt till alla för att höra att de verkligen kommer. Skulle det bli platser lediga i sista minuten lägger vi ut dem på Facebook. Sedan dukar och pysslar vi. Det är alltid väldigt vackert att duka med hummer så det brukar vara väldigt kul. Man blir glad i själen.