Annons

Ibrahim Baylan: ”Det finns en politisk vilja att lyssna på besöksnäringen”

zoom Foto: Pressbild
Foto: Pressbild
NYHETER. 750 delegater från 60 olika länder fanns på plats i Göteborg för invigningen av Adventure Travel Trade Associations världskongress för naturturism. Näringsminister Ibrahim Baylan var på plats och lovade att det ska bli enklare för naturturismföretag att verka och växa.
Annons

– Sverige ska bli det första fossilfria välfärdslandet i världen. Att behandla vår natur med respekt är den bästa ekonomiska strategin. Men att vara nummer ett i världen är ändå inte tillräckligt, sa näringsminister Ibrahim Baylan på tisdagens invigning.

Adventure Travel Trade Association valde Sverige som värdnation på grund av Sveriges starka fokus på hållbarhet och nationell samverkan. Att detta är kongressens grundpelare stod tydligt klart under presskonferensen som hölls av näringsministern Ibrahim Baylan tillsammans med Visit Sweden, Tillväxtverket och Turistrådet Västsverige.

– Det går inte att prata om svensk naturturism utan att nämna hållbarhet, konstaterade Ewa Lagerqvist, vd för Visit Sweden och fortsatte:

– För oss på Visit Sweden innebär den här kongressen att vi inte bara sätter Sverige på kartan, utan också ser till att vi finns ”top of mind” runt om i världen när det gäller naturturism. Det här är en viktig del i ett långsiktigt marknadsföringsarbete för Sverige och allt vi har att erbjuda.

Panelen lyfte upp att den svenska naturturismen bygger på små företag med få anställda. I dagsläget måste företagen förhålla sig till många och snåriga regler, men näringsminister Ibrahim Baylan lovade att det ska bli enklare för naturturismföretag att växa och verka.

– Genom att träffa några av de här företagen har jag fått klart för mig att det inte nödvändigtvis handlar om reglerna i sig. Man förstår varför de finns. Det som blir krångligt är tillämpningen av reglerna när man måste vända sig till flera olika myndigheter och fylla i blanketter, sa Ibrahim Baylan och fortsatte:

– Den typen av vittnesmål tar jag till mig som näringsminister. Vi behöver titta vidare på hur myndigheter och kommuner hanterar dessa ärenden. Det har jag fokus på framöver.

Gunilla Nordlöf, generaldirektör på Tillväxtverket, menar att skiftet från fysiska blanketter till en digital lösning är ett effektivt sätt att förenkla för småföretagen. Mikrostödet är en annan satsning som har som syfte att gynna entreprenörerna, men intresset för detta har hittills varit svagt. Näringsminister Ibrahim Baylan kunde inte gå in på om mikrostödet kommer kompletteras med något större och mer långsiktigt.

– Vi kommer presentera vår budget i sin helhet i morgon, men jag kan redan nu säga att det står klart att det behövs fler satsningar för små och medelstora företag rent generellt.

Har ni planer på satsningar som gynnar naturturismföretagen inom ramen för strategin för hållbar turism och besöksnäring?

– Innan vi sätter ner foten politiskt vill jag att näringen och myndigheterna ska mötas och diskutera vad som behöver göras och vem som kan genomföra de här förändringarna. Min ambition är att införandet av den här strategin visar på en politisk vilja att lyssna på näringen och genomföra de förbättringsåtgärder som behövs.