Annons

Idre går mot supertidig säsong: ”Snörekord i oktober”

zoom Om drygt två månader inleds vintersäsongen i Idre Fjäll. Bakom den tidiga starten ligger stora investeringar i snöläggning – och att man sparat 250 000 kubikmeter snö.
Om drygt två månader inleds vintersäsongen i Idre Fjäll. Bakom den tidiga starten ligger stora investeringar i snöläggning – och att man sparat 250 000 kubikmeter snö.
NYHETER. Idre Fjälls mångmiljonsatsning i tidig snö ger resultat. Årets vintersäsong startar redan i oktober. ”Bokningsläget ser bättre ut än tidigare rekordsäsonger, i dagsläget ligger vi ett par veckor före jämfört med föregående år”, säger Idre Fjälls vd Tomas Ringsby.
Annons

Om drygt två månader drar vintersäsongen igång i Idre Fjäll. Det är tidigare än någonsin förut.

– Den första september börjar vi producera snö i vår nya snow factory, och det gör att vi kan starta säsongen för längdåkning 14 oktober och alpint en vecka senare. Det kommer att bli vår tidigaste säsongsstart hittills, med en vecka, säger Tomas Ringsby, vd, Idre Fjäll.

 

Snörekord i oktober

När vintersäsongen inleds kommer man att erbjuda längdspår som är fem meter breda och med ett 70 centimeters snödjup – vilket betyder nytt snörekord för oktober i Idre. Bakom utvecklingen ligger flera års investeringar i snöläggning, bland annat i maskinen snow factory som gör det möjligt att producera snö i plusgrader. Man har även sparat 250 000 kubikmeter snö.

– Ingen anläggning sparar lika mycket snö som vi. Och med vår snow factory får vi ett extra tillskott. Det är en medveten strategi att tidigarelägga säsongen, för vi har märkt en ökad efterfrågan. Och vi gör det både för gästerna och för det Alpina landslaget, som får möjlighet att börja träna redan i oktober, säger Tomas Ringsby.

Hur påverkar den tidiga säsongsstarten bokningsläget?

– Bokningsläget ser bättre ut än tidigare rekordsäsonger, i dagsläget ligger vi ett par veckor före jämfört med föregående år.

Vad betyder det för verksamheten?

– För stiftelsen Idre Fjäll handlar det om att vi kan utveckla verksamheten ytterligare. Vi kommer att fortsätta investera på fastighetssidan, de kommande åren ska vi utöka vår boendekapacitet. Vi vill även vara framgångsrika för att kunna bidra till bygden, säger Tomas Ringsby.

 

”Sugna på vinter”

En tidig vintersäsong är viktig. Det vet man hos Svenska Skidanläggningars Organisation.

– Det är två bra saker, dels kan landslag och träningsgrupper träna på hemmaplan, istället för att behöva åka till alperna. Dels så är det här en signal om att vintern är i antågande, många kommer ju hem från sommarsemestrarna nu och blickar fram emot nästa ledighet vid jul. Och med det här beskedet så kan de bli sugna på vinter och skidåkning tidigare, säger SLAO:s vd Titti Rodling.