Annons

Känd Åre-krog rivs – görs om till fjällhotell

zoom Skiss över den nya bågformade byggnaden.
Skiss över den nya bågformade byggnaden.
NYHETER. Restaurangen Ullådalsstugan har funnits sedan 1973. Nu ska den rivas och istället ska ett nytt hotell byggas. Målet är att skapa en ny knutpunkt för skidåkare. Och antalet besökare beräknas att nästan fördubblas. 
Annons

Ullådalsstugan, som består av en restaurang och ett café, har legat i Ullådalen i Åre sedan 1973. Men nu har den enligt krögaren Glenn Söderberg tjänat ut sin roll, och ett nytt hotell ska byggas på platsen.

Målgruppen känner till Åre

– Visst finns det en charm med det gamla, men platsen förtjänar något bättre. Det är ett fantastiskt ställe, det nya hotellet kommer att ligga på kalfjället, men ändå med tillgång till Åre by. Härifrån ser du ingen bebyggelse, förutom hustaken på tre stugor samt en liftstolpe.

Anledningen till att hotellprojektet har kommit till är att ägarna av den befintliga fastigheten, tre norrmän, sett en större potential för stället.

– De ser en marknad för den här typen av boende. Målgruppen är de som redan känner till Åre och vill åt det unika högalpina läget, folk som vill kombinera längd och utförsåkning, säger Glenn Söderberg.

Bågformad byggnad

Hotellet beräknas att stå färdigt i december 2017. Nu väntar man på att detaljplanen ska godkännas. Själva byggnaden kommer att vara utformad som en båge, detta för att kunna smälta in i den omgivande naturen.

– Den svängda formen innebär också att alla rum kommer att få en bra utsikt. Det är den norske före detta alpinåkaren Svein Øvsthus som ritat byggnaden. Fasaden är genombruten på flera ställen, vilket gör att den känns lätt. Och det är mycket sten och lärkträribbor.

I området kring den nuvarande Ullådalsstugan finns en stor parkeringsyta, och här vill Skistar bygga en ny lift som ska gå direkt upp till Ullådalsliften. Det tillsammans med en ny skidbusslinje väntas skapa en ny knutpunkt för skidåkare.

Vill dubblera antalet besökare

– Det här kommer att bli en naturlig plats att börja sin skidåkning. Och det kommer att mångdubbla trafiken. Jag räknar med att besökarantalet nästan kommer att fördubblas, säger Glenn Söderberg.

Han kan inte uttala sig om hur stor investeringen är. Men ägarna av fastigheten räknar med att få ut samma priser som i Åre by när hotellet står färdigt, runt 50 000 kronor per kvadratmeter.

– Vi har redan fått flertalet intressenter av lägenheterna i hotellet, även locals. De ser goda investeringsmöjligheter då det troligen kommer att vara en hög beläggning vintertid och kanske även under barmarkssäsongen.

Åre hett bland investerare

Therese Sjölundh är vd för Åre Destination och hon ser hotellsatsningen som en del av deras ambition att locka fler besökare, både under vintern och sommaren.

– Just nu är det många investerare som satsar på Åre, bland annat i form av nya boenden. Och efterfrågan finns. Speciellt tryck är det på backnära boende. Gästerna har höga önskemål gällande kvalitet och därför är det mycket positivt att fler boendeformer utvecklas och kompletterar det befintliga. 

Tältet som kan bli sommarens marginalförstärkare

Tältet som kan bli sommarens marginalförstärkare

Glampingkonceptet blir alltmer populärt och inte undra på det. ”Med ett riktigt bra glampingtält känns det som att sova under bar himmel”, säger Ulf Waldekrantz, som representerar Nordisk på den svenska marknaden...