Annons

Karlstadkrogar nekas uteservering på vintern

zoom Bara inomhus i vinter. Harrys och några närliggande restauranger i Karlstad får nej på förlängt uteserveringstillstånd.
Bara inomhus i vinter. Harrys och några närliggande restauranger i Karlstad får nej på förlängt uteserveringstillstånd.
NYHETER. Fem krogar i Karlstad får nej på sin ansökan att ha uteservering på vintern.”Det är tråkigt att vi inte fick chansen att prova”, säger Christer Arnesson, krögare på Harrys i Karlstad.
Annons

Harrys är en av de krogar på Kungsgatan i Karlstad som hade hoppats på att få tillstånd till uteservering i vinter. Förhoppningen var att Karlstad skulle följa exemplet från Stockholm och andra städer där uteservering tillåts på vintern.

De lämnade in en ansökan till kommunen men fick nej.

– Vi har pratat om det här i flera år, säger Christer Arnesson som driver Harrys tillsammans med Camilla Levander.

 

Hoppades på tillstånd på prov

Krogstråket på Kungsgatan ser han som unikt och väldigt lämpat för vinteröppna uteserveringar.

– Här ligger sju krogar på rad. Det blir lite medelhavskänsla, säger han.

På Harrys uteservering finns omkring 100 platser.

Hittills har kommunen tillåtit uteservering den varma årstiden. Men Harrys och de andra krogarna hade hoppats på att få tillstånd till vinteröppet på prov.

– Meningen var inte att vi skulle ha öppet hela tiden utan vid vissa tillfällen.

Lönelördagen i slutet av månaden då det är mycket folk i rörelse ser han som ett utmärkt tillfälle att ha öppet. Skyltsöndagen, julmarknad i december och nyår är andra lämpliga tillfällen, liksom vid större evenemang som Svenska Rallyt i februari.

Men efter kommunens nej bli det inget av med det i år.

– Vi håller på för fullt och plockar undan, säger han.

 

”För kort varsel”

Per-Anders Bergman, teknik- och fastighetsdirektör i Karlstad hänvisar till de gällande reglerna som tillåter uteservering mellan 1 maj och 30 september. Kommunen kan inte göra undantag med kort varsel, anser han.

– Någon gång i september brukar krogarna komma in med en förfrågan. Men kom in med ett vettigt förslag och kom in med det i maj så hinner vi ta ställning, säger han.

Christer Arnesson säger att han köper kommunens argument

­– Nästa år går vi in med en ansökan redan i maj så kan de inte säga att det är för sent.

Han har själv sina rötter i Karlstad och startade Harrys i stan för 20 år sedan. Han sålde krogen 2007 men köpte tillbaka den 2012 tillsammans med Camilla Levander efter ett mellanspel på Harrys huvudkontor i Göteborg.

I våras nyöppnade Harrys i Karlstad, ombyggt efter krogkedjans nya koncept. Inriktningen på restaurang är tydligare och inredningen mer stilren.

– Framförallt har vi fått in fler tjejgäng och en något yngre publik, säger han.