Annons

Hotel Skansen i Guiness Rekordbok

zoom År 2000 började Fredrik Norén och hans pappa att bygga upp<br />
 Hotel Skansens whiskysamling.  Foto: Hotel Skansen
År 2000 började Fredrik Norén och hans pappa att bygga upp
Hotel Skansens whiskysamling.
Foto: Hotel Skansen
NYHETER. Med 1179 sorter har Hotel Skansen på Öland världens största kommersiellt tillgängliga whiskysortiment och hedras med en plats i Guiness rekordbok. ”Känns fantastiskt”, säger ägare och hotelldirektör Fredrik Norén.
Annons

Fredrik Norén och hans pappa har för Hotel Skansens räkning samlat på whisky sedan 20 år tillbaka. När han 2008 insåg att de hade kommit att bli en av världens största whiskybarer triggades tävlingsnerverna igång. Men efter att ha kontaktat Guiness World Records insåg han att det både var dyrt och komplicerat att anmäla sig till ett rekordförsök.

Visste att de var störst

Men så i vintras blev Fredrik Norén triggad igen, när han såg att världens största whiskybar Glenesk Hotel i Edzel, Skottland, hade 1031 sorter, och insåg att hans egen samling låg på 1179 sorter.

– Då insåg jag att jag faktiskt var beredd att lägga tid och pengar på att bevisa att vi är störst. Det krävdes både en massa dokumentation och bevisning för att göra ett försök och vi bestämde oss för att köra, säger Fredrik Norén.

1179 sorter

Under flera månader har man jobbat med bevismaterialet, och i förra veckan godkändes försöket. På fredag i nästa vecka kommer Guiness World Records till Sverige för en officiell ceremoni.

– Det är helt fantastiskt, det känns jättebra. Jag har byggt upp baren tillsammans med min far i 29 år och den är en jätteviktig del av vår verksamhet. Vi har fått bita oss i tungan ånga gånger på provningar när frågan har kommit upp om vilken som är världens största whiskybar, det känns bra att äntligen få säga att det är vi.

Har ni alltid haft som mål att bli störst i världen?

– Vi började samla på riktigt år 2000 när vi byggde ett whiskyskåp, då bestämde vi oss för att bli störst i Sverige. Sedan blev vi det och därefter har det bara rullat på. Idag har vi 4000 personer som kommer hit varje år för att prova whisky, och 2007 startade vi vårt eget märke, så det är en stor del av vår verksamhet.

Vad betyder utmärkelsen och världsmästerskapet för affärerna?

– Förhoppningsvis att de gynnas, inte minst för de pengar och tid man hat lagt ned, men jag ser det förstås so men marknadsföringsinsats så jag hoppas att ännu fler vill komma hit och njuta av god whisky. Vi hoppas att detta blir en nyhet även på internationell nivå, eftersom Sverige i sammanhanget är ett väldigt litet whiskyland.

Vad har du för förväntningar på ceremonin i nästa vecka?

– Det ska bli kul att få ta emot certifikatet som vi har sett fram emot under så lång tid. Efter det kan vi slappna av och njuta lite av att det äntligen är i hamn.

Vilken är din Favoritwhisky?

– Vår egen, Dalchi, som är unik, en skotts-japansk whiskey som har fått lagras tillsammans från dag ett, den ska jag dricka och fira med på fredag.

Tältet som kan bli sommarens marginalförstärkare

Tältet som kan bli sommarens marginalförstärkare

Glampingkonceptet blir alltmer populärt och inte undra på det. ”Med ett riktigt bra glampingtält känns det som att sova under bar himmel”, säger Ulf Waldekrantz, som representerar Nordisk på den svenska marknaden...