Annons

Kock-EM: Hemliga ingrediensen – en riktig skräll

zoom
"Tar tre djupa andetag och sedan är det bara att följa planen", säger Sebastian Gibrand om den kommande tävlingsdagen. Foto: Gastronomi Sverige
NYHETER. Under måndagen startade Kock-EM i Turin. Kvällen innan släpptes den hemlige ingrediensen som kandidaterna nu ska få in i sin meny. För Sebastian Gibrand som lagar för Sverige känns det nya inslaget ”lite konstigt".
Annons

Sverige kunde inte ha fått en bättre start i Turin. Under söndagen kammade Konditorlandslaget hem guldpokalen i Coupe Europe, europeiska mästerskapen i konditori. Det betyder att de går vidare till VM i Lyon nästa år.

– Jag omger mig med vinnare. Tänk att Sverige kan vinna den tävlingen, det lyfter hela vårt land gastronomiskt, säger Sebastian Gibrand.

Imorgon är det hans tur. Klockan 09:40 kliver han in i bås två på Lingotto Fiere. Där ska han laga en kött – och en grönsaksrätt på fem timmar och 35 minuter. Under söndagen fick de tävlande veta den hemliga ingrediensen som de måste få att fungera med sin maträtt i övrigt.

Det blev pasta. I sig ingen ögonbrynshöjare. Men att det är en torrvariant – och från Barilla, har förvånat många tävlande och besökare.

– Vi har spekulerat i att det kan bli pasta från dag ett, men vi hade mer trott på en färsk pasta eller bara mjöl. Att det var just Barilla känns lite konstigt. Det här är världens mest prestigefyllda tävling, säger Sebastian Gibrand.

Han har i en veckas tid tränat på att göra färsk pasta.

– Det känns lite snopet. Här får jag åka hem med det esset i rockärmen och inte ens få visa upp vad jag kan.

Men den svenske kocken tar menyskrällen med ro.

– Det här är förutsättningarna och vi rättar oss efter dem. Det är ju lika för alla som tävlar. Sedan vet vi ju inte exakt vilken pasta vi får imorgon. Så vi tränar på att koka alla möjliga typer.

Det svenska teamet har varit på plats i Italien i en vecka och förberett sig inför tävlingsdagen. I Alba på gården Fontanafreddas har de haft sitt träningskök. Först under söndagen kom de till Turin.

– Det har nästan varit overkligt med ett träningskök där man har perfekt vy över piemontesiska kullar och alperna. Idag har vi plockat de sista örterna som vi ska tävla med för att de ska vara så färska som möjligt.

Vad är det första du gör när du vaknar imorgon på tävlingsdagen?

– Tar tre djupa andetag och sedan är det bara att följa den planen vi har bestämt oss för.