Annons

”Kock-Zlatan” vinner Kockarnas Kamp

zoom Edin Dzemat tog hem flest medaljer i Kockarnas Kamp någonsin.
Edin Dzemat tog hem flest medaljer i Kockarnas Kamp någonsin.
NYHETER. Med 23 röster mot fem vinner Edin Dzemat årets säsong av Kockarnas Kamp överlägset. Det är fler medaljer än någon tidigare och han blir den yngsta segraren hittills.
Annons

Han kallas för Kock-Zlatan av kollegorna. Och Edin Dzemat fortsätter att leva upp till namnet.

Efter en tuff säsong i ladan på Österlen står Edin Dzemat som segrare i Kockarnas Kamp 2016. Han blir den yngsta kocken att vinna hittills, med sina 32 år. Han blir också den som tagit flest medaljer i tävlingen någonsin. Innan han gick in i finalduellen hade Edin tagit nio medaljer.

I finalen mötte han Ulla Winbladhs Pelle Johansson för att laga en trerätters middag. Efter omröstningen var segern ett faktum.

Grattis till vinsten! Vad betyder det här för dig?

– Tack så mycket. Det betyder hur mycket som helst. Det är klart att alla vinster betyder mycket men att vara med och tävla med de främsta är alltid extremt kul. Jag tycker att det var ett enormt starkt startfält i år med många kockar jag håller högt så det var en fantastiskt spännande och rolig resa. Jag håller vinsten rätt högt och det betyder mycket för mig själv och min verksamhet också såklart. Den har fått en fantastisk skjuts.

Edin hamnade bara i elimineringstävling en gång under säsongen. Det var efter en smaktävling där kockarna bland annat skulle avgöra fetthalten på mjölk. Men han klarade sig i den så kallade såsduellen och slog ut den nära vännen Daniel Müllern.

Vilket tävlingsmoment var svårast?

– Det var nog mjölken på den där jävla stafetten. Jag dricker aldrig mjölk så jag var en slagen redan innan jag började smaka. Jag hade nog inte gjort det bättre idag.

Och roligast?

– Det var finalen. Att få laga trerätters från scratch var det absolut roligaste.

Du hade tränat en del inför tävlingen ­– ad lönade sig mest att träna på?

– Jag tror att jag tränade lika mycket som alla andra men att jag varit ärligast med det ut i media. Vem går in i tävling med en över en miljon tittare utan att förbereda sig? Jag tränade på maränger, lax och rättika och sådant jag visste skulle komma men resten kunde jag inte förbereda mig på.

Jag nog aldrig sett någon filea lax så snabbt. Tog du med dig det från din tid i Göteborg?

– Det är något jag tagit med mig från mina många år på Linnéa Art. Åttio procent menyn var fisk och skaldjur. Vi använde alltid och tog del av del av hela råvaran. Som med pilgrimsmusslorna: Pelle tyckte inte att jag hade bra teknik men jag hade en som inte var godkänd och han hade tre. Allt handlar inte om snabbhet utan känsla också.

Du tog hem flest medaljer i programmet någonsin. Hur bar du dig åt?

– Jag tror att jag lyckades så extremt bra för att jag i grund och botten älskar att tävla. Jag älskar att känna och leverera under enorm press. Jag har tävlat de senaste tio åren. Jag triggas igång av det.

Men det kan väl inte alltid gå så här bra?

– Jag var extremt dålig förlorare förr. Men nu har jag blivit bättre. Det gäller att ha lite tur på vägen också. Målet var kanske aldrig att vinna från början utan att inte åka ut först eller näst först. Men desto längre programmet gick ju mer självförtroende fick jag. När vi var fyra kvar kände jag att jag faktiskt kunde ta hem det. Då var det bara att växla om och fokusera ännu mera. För att möta Pelle i finalen kanske jag inte hade önskat mig.

Varför inte?

– Han är ju en fantastiskt go’ gubbe som kanske inte verkar så tävlingsinriktad i tv. Men jag kan säga dig att Pelle är en enorm tävlingsmänniska. Han har inte bara en räv bakom örat utan en hel flock. I finalen behövde jag prestera det allra bästa jag kunde.

Vem av dina medtävlandens middag var godast?

– Den godaste middagen var nog Isabella Morrones om jag ska vara helt ärlig. Alla var fantastiska men jag håller hennes middag högst. Den föll mig otroligt mycket i smaken. Italiensk mat när den är som bäst. Jag har till och med nu i efterhand fått recept som jag lagat flera gånger.

Det måste börja bli trångt på medaljhyllan. Vad blir nästa tävling?

– Jag har alltid haft ett enda stort mål i min karriär och det är Bocuse d’Or. Jag har haft den drömmen sen jag var liten att bli den andra i Sverige som vinner efter Mathias Dahlgren och den drömmen lever kvar. Det är mitt allra största mål i min karriär och det kommer bli den sista gången jag tävlar.

Vad gör du om fem år?

– Jag tror att jag driver en stjärnrestaurang i Kosta och jag håller på att utveckla mig ytterligare både som ledare och kock. Och förhoppningsvis kanske jag hunnit representera Sverige i Bocuse d’Or.

Tror du att vinsten kommer locka fler gäster till din nya restaurang?

– De har det redan gjort. Min första kokbok sålde tre och en halv tusen exemplar bara första månaden. Bara det säger en hel del. Vi har haft fullt sedan vi öppnade.

Tältet som kan bli sommarens marginalförstärkare

Tältet som kan bli sommarens marginalförstärkare

Glampingkonceptet blir alltmer populärt och inte undra på det. ”Med ett riktigt bra glampingtält känns det som att sova under bar himmel”, säger Ulf Waldekrantz, som representerar Nordisk på den svenska marknaden...