Annons

Kockbristen bromsar tillväxten

zoom Bristen på kockar och andra yrken inom besöksnäringen är fortsatt rekordstor. Foto: Visita
Bristen på kockar och andra yrken inom besöksnäringen är fortsatt rekordstor. Foto: Visita
NYHETER. Bristen på personal till restaurangbranschen fortsätter vara rekordstor, visar nya siffror från Arbetsförmedlingen. För kockar är bristen så stor att den redan inneburit en inbromsad tillväxt. ”Frustrerande för våra medlemmar som vill växa”, säger Visitas vd Jonas Siljhammar.
Annons

När Arbetsförmedlingen idag presenterade sin prognos över framtidens jobb är det flera yrken inom besöksnäringen där bristen är mycket stor. Allvarligast är den för kockar där bristindex är 4,80 (av 5 möjliga). Följden blir att restauranger tvingas stänga vissa dagar eller tider.

– Vi har gott om medlemmar som vill växa, men tvingas avstå för att de inte kan få tag i kompetent personal, säger Jonas Siljhammar, vd på Visita

Förutom kockar är bristen även stor på serveringspersonal (4,27). Och under det senaste dryga året har restaurangbranschens tillväxt varit i stort sett noll.

– Utan de här nyckelrollerna kan man inte öppna eller expandera sin restaurang, så den inbromsning vi sett beror till viss del på den alarmerande bristen.

Företagen uppger själva att personalbristen är ett hinder för tillväxt. I den senaste prognosen från Konjunkturinstitutet är det en rekordstor andel som säger sig ha kompetensbrist.

– Det är frustrerande att se hur våra medlemmar vill växa och anställa fler samtidigt som ytterst få av de arbetslösa har rätt kompetens. Ett stort ansvar för att lösa det här problemet ligger på Arbetsförmedlingen som måste reformeras för att bli bättre, säger Jonas Siljhammar.