Annons

Krögare slår på stort under GT-dagen

zoom GT-dagen firas stort i Göteborg. Foto: Pressbild, Familjen
GT-dagen firas stort i Göteborg. Foto: Pressbild, Familjen
NYHETER. Byxfria dagen, kanelbullens dag och nationella bastudagen. Kalenderns svämmar över av högtidsdagar. Hos göteborgskrögaren Björn Persson förbereder man inför kvällens firande av Gin- och tonicdagen: ”Kanske den största högtiden av dem alla”, säger han.
Annons

Under måndagen har sociala medier svämmat över av hyllningar till drinken som i folkmun kort och gott kallas för GT. Krögaren Björn Persson vill inte vara sämre. På hans ställen Björns bar, Familjen och Spisa matbar kommer det att ske någon form av firande ikväll.

– Visst är det kul. Det är är ju kanske den största högtiden av dem alla, säger han.

Gin säljer bra

Barchefen Tom Surma, Familjen, berättar att man till vardags i sin drinklista gjort stort utrymme för gin och tonics av den lyxigare sorten.

– Vi har sju stycken olika premium-gintonics på vår lista idag. Vi säljer mer av dem, trots att de är lite dyrare, än vår vanliga batteri-GT. Sedan är gin överlag en sprit som säljer väldigt bra och vi använder överlag rätt mycket gin och vi har nio olika i vårt sortiment, säger han.

Gin och tonic är kanske den mest internationellt gångbara drinken. Varför är den så populär?

– Enligt mig så är det den bäst matchade groggen. En rätt lätt och oslagbar kombo, även om du blandar en vanlig gin med en vanlig tonic så blir det helt okej. Jämför man med andra tvåkomponentsdrinkar så funkar en GT alltid.

Vilken är den bästa GT du druckit?

– Jag får ju slå ett stort slag för vår svenska Hernö. En GT på den med Fever Trees tonic är väldigt härlig. Även Stockholms Bränneri är en bra gin att ha som bas.

För några år sedan så blev det en väldigt hajp kring att göra sin egen tonic. Hur är det – har den trenden svalnat lite nu, eller?

– Jag har provat några tonics-syrups och tycker inte att slutresultatet blev så bra faktiskt. De tonicar som nu finns ute på marknaden i premiumsegmentet är så pass bra att man faktiskt inte behöver göra sin egen heller. Det är kul att det kommit ut så många bra tonics, framförallt att de går att köpa i vanliga matvarubutiker nu. Till exempel finns en väldigt bra smaksatt med granskott.

Går det att mäta hur populär GT är?

–  Jag kan inte se någon annan grogg eller drink som skulle vara större, här eller ute i världen. Vi säljer i snitt mellan 25-50 premium-GT:s en bra lördag. Och då är de en ”perfect serve” med stor is så de kostar lite mer.