Annons

Kvalitetsmärkning ska höja konkurrenskraften i Västerbotten

zoom Hittills har 30 företag diplomerats med  Västerbotten Experience. Foto: Colourbox
Hittills har 30 företag diplomerats med Västerbotten Experience. Foto: Colourbox
NYHETER. Den nya diplomeringen Västerbotten Experience ska höja hållbarhetsstatusen och kvaliteten på upplevelserna i Västerbotten. ”Vill göra det lättare att hitta det bästa i Västerbotten".
Annons

Västerbotten Experience är en kvalitetsmärkning som ska bidra till ökad hållbarhet inom regionens besöksnäring, samt hjälpa företag och destinationer att bättre samverka för att öka möjligheterna till fler gäster, bättre lönsamhet och större konkurrenskraft.

– Diplomeringen handlar om hållbara, kvalitetssäkrade natur- och kulturupplevelser av internationell standard. Västerbotten Experience gör det lättare att hitta och ta del av det bästa i Västerbotten, säger Annika Sandström, projektledare för Region Västerbotten.

Vilka företag kan kvalificera sig för att få diplomeringen?

– Det är främst besöksnäringsföretag i Västerbotten som kan diplomeras. De behöver uppfylla de kriterier som listas i Global Sustainable Tourism Councils kriteriedokument. Sedan har vi några till som vi själva har lagt till kring värdskap. Sedan måste de även skriva på ett avtal om samarbete med oss, säger Annika Sandström, projektledare för Region Västerbotten.

När man som företag har tilldelats diplomeringen Västerbotten Experience, vad betyder det?

– De diplomerade företagen ska ha en genomgången hållbarhetsstatus och förståelse för kvalitet och värdskap. De är företag som visar upp det bästa i Västerbotten.

Vad är målet?

Målet är att de deltagande företagen ska bilda kluster som kan erbjuda upplevelser av hög kvalitet och där boende, mat och värdskap finns på rimliga avstånd, platser där gäster vill stanna längre och uppleva mer.

Hittills har 30 företag uppfyllt kriterierna och diplomerats.

– Vi har granskat över 70 företag utifrån GSTCs kriterier men som ännu inte är diplomerade, och flera av dem vill samarbeta med oss för att kunna diplomeras. Vi har även efterfrågan från fler som är nyfikna på diplomeringen.

Vad betyder diplomeringen för besöksnäringen i regionen?

– Det betyder att fler kan samverka och utvecklas tillsammans samt höja kvaliteten på upplevelser i regionen, säger Annika Sandström.