Annons

Lallerstedt: Dags att göra upp med branschens dåliga rykte!

zoom
DEBATT. Krögaren Anna Lallerstedt har fått nog. Det är på tiden att retsaurangbranschen får det goda rykte den förtjänar – och att bilden av framtidensyrken däri sprids. Liksom möjligheten till kunskapsvalidering, ett papper på kompetens man besitter utanför skolbänken. 
Annons

Inom restaurangbranschen står vi inför en utmaning. Den utmaningen är att öka statusen för våra anställda och för branschen. Då allt färre unga söker sig till våra verksamheter behöver vi finna vägar för att göra oss mer attraktiva för framtida medarbetare, ungdomar, föräldrar men också befintliga anställda. Och: Vi kan inte göra det själva, vi måste göra det tillsammans!

 

Ett dåligt rykte har hängt över vår bransch, men det är dags nu att vi arbetar bort de fördomar som finns om restaurangbranschen. Till exempel: Givetvis går det att kombinera familjeliv och yrkesliv inom restaurangbranschen precis som det gör inom andra yrken med obekväma arbetstider som exempelvis sjukvård, polis, brandkåren.

 

Vi skapar framtidsyrken med en stor potential att göra en lysande karriär! Trots det står vi inför stora rekryteringsproblem. Det är nästan ironiskt att vi har så svårt att få tag på kompetent personal, samtidigt som det finns så många arbetslösa.

 

Problemet grundar sig redan i yrkesutbildningarna. Det är för få som söker sig till dem. De utbildningar som finns har ofta svårt att matcha kompetensen med det vi i branschen söker. Tillsammans med gymnasie- och yrkesskolorna behöver vi kompetensutvecklas för att enklare lösa den befintliga matchningsproblematik som finns.

 

Förhoppningsvis kan vi då attrahera flera att söka till utbildningarna. Vi måste ta vårt ansvar och visa att vår bransch är en framtidsbransch. En bransch att växa och utvecklas i!

 

Därför har vi börjat med gesällbrev i vår koncern. Som en av Sveriges första validerare inom servering har nämligen Eriks Restaurangers vd, Linus Forsberg, befogenheten att utfärda gesällbrev som möjliggör för personer med kompetens men som saknar formell utbildning att få papper på sina kunskaper.

 

Vi tror på att gesällbrev är en bra väg för många. Möjligheten att bli certifierad höjer statusen för både individen såväl som branschen.

 

Du får ett bevis på din kompetens och din kunskap, och det blir en legitimering som du kan visa upp. Höjd kompetens och höjd status kommer ge restaurangbranschen en skjuts i rätt riktning.

 

Jag uppmanar mina kollegor och er inom näringslivet: Åk ut till skolorna, prata med elever och lärare. Hjälp oss att attrahera, förvalta och höja statusen inom branschen!

 

Anna Lallerstedt

Ägare och styrelseordförande, Eriks Restauranger