Annons

Liftskötare med 40 år på toppen

zoom Det var kärleken till skidåkning som startade Göran Jonssons karriär som liftskötare 1977.
Det var kärleken till skidåkning som startade Göran Jonssons karriär som liftskötare 1977.
PORTRÄTT. Göran Jonsson trivs bäst när snön ligger djup i Västbranten och de 34 liftarna flyter på som de ska. Nu firar han 40 år som liftskötare och pistmaskinförare på Idre Fjäll.  
Annons

Göran Jonsson är praktiskt taget uppvuxen i Idre Fjälls backar. Och det var kärleken till skidåkning som startade hans karriär som liftskötare här 1977.

 

– Jag är född i Särna i Dalarna så jag har levt med skidåkning sedan jag var barn. När jag gick i första klass byggdes en lift i byn och i samma veva även i grannbyn Idre – där tävlade jag i slalom som ung.

 

En annons förändrade allt

Sommaren 1977 hade den slalombitne Göran Jonsson precis gått ut verkstadstekniska linjen på Haraldsbogymnasiet i Falun. Vad han ville jobba med visste han inte, men det förändrades när han såg en annons om att Idre Fjäll sökte liftskötare.

 

– Jag sökte eftersom jag var så intresserad av skidåkning och ville vara i den miljön. Jag fick jobbet på hösten och arbetsuppgifterna växte snabbt, en vanlig vecka kunde jag ta hand om liftstopp, preparera längdspår och jobba med första hjälpen i backen.

 

Han fick även hjälpa till med att hitta gäster som försvunnit.

 

– Jag minns en kille på slalomskidor som hamnade i ett längdspår och körde vilse på vägen hem till stugan. Vi gav oss ut med snöskoter och efter flera timmar hittade vi honom, men det var något galet. Han kom vandrande i bara strumplästen, han tyckte att det var för svårt med pjäxor och skidor.

 

Fick mer ansvar med tiden

De första åren arbetade Göran Jonsson som liftskötare under vintersäsongen och med skogsvård för Domänverket på sommarhalvåret. Ansvarsområdet ökade med tiden.

 

– Längre fram var det allt från drift till reparationer av liftsystemet, som att byta lager – och det i ett väder som varierade från himmel till helvete. Det var ett tungt jobb, men också en fin gemenskap bland kollegorna. Det var som om hela fjället hade kontakt och vi var ett gäng som umgicks på fritiden. Vi åkte utomlands till Ibiza och Rhodos.

 

Göran Jonsson berättar att arbetet som liftskötare har förändrats i takt med att liftsystemet vuxit till 34 liftar.

 

– Det har hänt otroligt mycket. Nu har vi kopplingsbara liftar och det mesta är datoriserat eftersom systemet är så stort. Det finns fortfarande några gamla liftar kvar och för mig är det härligt att se.

 

Trivs i fjällmiljön

I början av 2000-talet förvärrades de ryggproblem han haft sedan 1970-talet. Det ledde till att han började köra pistmaskin istället för att sköta liften.

 

– Det var skönt att komma in i värmen. Och jag gillar friheten, även om det kan bli lite ensamt jämfört med liftskötarjobbet. Men jag har radiokontakt med mina kollegor om när vi ska äta lunch och jag brukar lyssna på musik i hytten.

 

Hur kommer det sig att du stannat så länge inom Idre Fjäll?

 

– Det beror på flera saker, jag trivs med att få vistas i fjällmiljön och jobbet är omväxlande. Som liftskötare har jag testat olika roller och nu som pistmaskinist skiljer sig jobbet åt mellan sommar och vinter. Den kalla perioden ser jag till att vi har en bra snönivå och under sommarsäsongen hanterar jag skador i backen, lagar snöstaket och sköter rullskidbanan.

 

Vad är det som gör dig bra på ditt jobb?

 

– För att köra lift krävs en känsla för olika fören och underlag, det har jag lärt mig under åren. Och det har jag nytta av även som pistmaskinist.

 

Vad gör du på fritiden?

 

– Det är mycket jakt, jag jagar helst älg. Och så blir det en del längdåkning för att stärka kroppen. Annars är det fullt upp med familj och älghund. Jag bor i hus i Särna med min fru och två vuxna barn.

 

Du fyller snart 60 år. Vad har du för planer framöver?

 

– Att jobba vidare på Idre Fjäll till pensionen, om kroppen håller. Jag får otroligt mycket hjälp via företaget med friskvård och träning för min rygg. 

 

Har du något tips till dem som är på väg in i branschen?

 

– Ja, att komma in i yrket och känna på miljön, rollen, kollegorna och gästerna. Prova på och se om det passar för dig.