Annons

Lokaltrafiken – en viktig pusselbit i nytt samarbete för turister

zoom Alingsås lockar med fika, exempelvis på Nolbygård. Tina Stafren/Westsweden.com
Alingsås lockar med fika, exempelvis på Nolbygård. Tina Stafren/Westsweden.com
NYHETER. Nu tar Göteborg & Co och Turistrådet Västsverige hjälp av lokaltrafiken för att få turisterna att stanna längre i regionen, och samtidigt ge fler och annorlunda upplevelser.
Annons

Hållbart resande med hjälp av lokaltrafiken. Fler övernattningsnätter. Och aha-upplevelser på hemmaplan. Det är syftet med nystartade satsningen ”Strax utanför Göteborg”, som är ett samarbete mellan Turistrådet Västsverige, Göteborg & Co och Västtrafik.

– För tredje året i rad har vi utsetts av GDSI (Global destination Sustainability Index) till världens mest hållbara destination, och det är här ett led i att fortsätta den här positiva utvecklingen, säger Andrea Jovell, Marknads- och kommunikationschef på Göteborg & Co.

Samarbetet med lokaltrafiken är ett första steg, och en del i att uppfylla det tidigare uppsatta målet om att dubblera antalet besökare fram till 2030.

– För varje natt extra som gästen stannar blir vi lite mer hållbara. Därför vill vi visa att det finns ett starkt utbud också utanför centrum, säger Andrea Jovell.

Med hjälp av uppmaningen ”Vidga dina storstadsvyer” vill man styra såväl besökare utifrån samt lediga göteborgare att ta lokaltrafiken till något av de sex besöksmål som valts ut och kvalitetssäkrats av Göteborg & Co och Turistrådet Västsverige. På hemsidan lotsas besökaren genom tips och en detaljerad reseguide, som visar att det till exempel bara tar 27 minuter för den fikasugna att ta sig från Göteborg till Alingsås, och den historiskt intresserade hittar bruksorten Floda med dess garveri och gamla Jernbruket en halvtimme bort med kollektivtrafik.

– Vi gillar kontrasten mellan att gästen kan bo centralt i Göteborg med alla stadens möjligheter och under en och samma vistelse på ett enkelt sätt ta sig till pärlor som till exempel Styrsö, säger Andrea Jovell.

Sex destinationer ingår i Strax utanför Göteborg: Styrsö & Vrångö, Marstrand, Hönö, Alingsås, Floda & Nääs samt Gunnebo slott. Genom att ha en gemensam kommunikation via broschyrer, plattform, uppmaningar i kollektivtrafiken och genom att samarbeta och tipsa om varandra är tanken att satsningen ska öka turismen till samtliga destinationer.