Annons

Lucia-en av årets viktigaste dagar för konditorierna

zoom Lussekatt på smördeg, en av årets trender. Foto: Annika Goldhammer
Lussekatt på smördeg, en av årets trender. Foto: Annika Goldhammer
NYHETER. Saffranscroissanter, julgaltar och ”morning buns”. Besöksliv har tagit tempen inför luciadagen – en av årets mest hektiska dagar för landets bagerier och kaféer.
Annons

– Lucia är en av de största dagarna på året tillsammans med fettisdagen och kanelbullens dag. Vi satsar på att baka 2000 lussekatter i år, säger Taif Albela som äger anrika Konditori Ritorno i Stockholm.

Enligt honom finns det flera faktorer som avgör hur många lussekatter som säljs.

– Är det snöigt och juligt brukar det vara extra mycket folk. Sedan beror det på företagens ekonomi. Vissa beställer på 7-eleven för att det är billigare, medan andra satsar mer på kvalitet.

Vid sidan av de traditionella lussekatterna erbjuder Ritorno en rad olika alternativ: saffransknutar med mandelmassa, saffransbiscotti och saffranscroissanter med mandelmassa, till exempel.

– Årets nyhet är en slät saffransbulle som vi penslar med smör och doppar i socker. Den kan man även göra saffranssemla av, vilket vi planerar att göra någon dag innan jul som en kul grej. Det brukar ge mervärde på sociala medier, men i slutänden är det de vanliga lussekatterna som går bäst.

De senaste åren har fettisdagen förvandlats till något av en inofficiell kreativitetstävling för landets bagare och konditorer. Även om innovationslusten inte verkar vara riktigt lika stor när det gäller saffransbrödet så finns det numera en rad nya alternativ till den klassiska lussekatten.

Magnus Johansson bageri & konditori i Stockholm marknadsför sin lussekatt av smörkavlad briochedeg med hashtaggen #dennyalussekatten. Just smörkavlade saffransdegar är en av årets stora trender.

– Jag har sett att många kollegor i branschen gör saffranscroissanter i år, säger Ia Alsgård, ansvarig på Bröd & Sovel i Växjö, som tidigare i år utsågs till Sveriges bästa café av White Guide.

Där har man i stället satsat på ”morning buns”, en kavlad smördeg med smak av saffran och apelsin. I utbudet finns också saffranskringlor, småkakor med saffran, saffransbullar av karlsbaderdeg och saffranssockerbullar med äppelfyllning.

– På Luciadagen säljer vanliga lussekatter väldigt bra, men det är kul att det har kommit så många andra alternativ, säger Ia Alsgård. Luica är en väldigt betydelsefull dag – från lucia fram till jul har vi som mest att göra på hela året, säger Ia Alsgård.

 

Tältet som kan bli sommarens marginalförstärkare

Tältet som kan bli sommarens marginalförstärkare

Glampingkonceptet blir alltmer populärt och inte undra på det. ”Med ett riktigt bra glampingtält känns det som att sova under bar himmel”, säger Ulf Waldekrantz, som representerar Nordisk på den svenska marknaden...