Annons

Lyckade första månader på stjärnkockens utbildning

zoom Efter att ha ansökt i tre år i rad fick utbildningen äntligen godkänt. Foto: Caroline Södergren/Press
Efter att ha ansökt i tre år i rad fick utbildningen äntligen godkänt. Foto: Caroline Södergren/Press
NYHETER. För att höja kvaliteten på Sveriges kockkår har stjärnkocken Titti Qvarnström tillsammans med Akademi Båstad startat utbildningen Kitchen Manager. I september drog den igång för första gången – och har redan blivit en succé.
Annons

– Det har inte gått så lång tid sedan starten, men det står redan helt klart att alla elever är väldigt taggade och engagerade. Det är en väldigt bra klass med kompetenta och duktiga personer, vilket även visar på hur pass hög nivå det är på utbildningen, säger Titti Qvarnström.

Ofta går unga direkt ut i arbetslivet från kockutbildningar på gymnasiet. Stjärnkocken Titti Qvarnström hade länge lagt märke till en generell kunskapsbrist bland många svenska kockar, och framförallt en avsaknad av praktisk kunskap.

Efter att ha ansökt i tre år i rad fick utbildningen godkänt, och har nu i samarbete med restauranger och andra kockar inom den högre gastronomin slutligen dragits igång på Akademi Båstad Yrkeshögskola

– På gymnasiet är det så mycket annat som ska täckas in, och praktiken är ofta liten eller obefintlig. Dessutom är nyexaminerade gymnasieelever ofta unga utan så mycket egentlig livserfarenhet. Att vara kock är ett hantverksyrke, man måste öva för att kunna bemästra det, förklarar hon. 

Unik utbildning i Sverige 
Den nya utbildningen Kitchen Manager vänder sig till personer som redan har till exempel en gymnasieutbildning inom hotell och restaurang, och vill utöka och förfina sina kunskaper. 

– De som går utbildningen nu har redan erfarenhet inom området, och det här blir ytterligare viktiga pusselbitar för att komplettera deras kunskap.

Utbildningen är unik för just Akademi Båstad Yrkeshögskola, och övervägande antal elever kommer från trakten. Många har dock visat intresse från runt om i hela Sverige, berättar Titti Qvarnström:

– Vi har haft många sökande och tagit in ett tjugotal personer. Vi har märkt av ett stort intresse från runt om i hela Sverige. Det är väldigt roligt. Av praktiska skäl kommer dock de flesta från närliggande områden.

Chans att skräddarsy sina egna utbildningar
Studenterna läser mestadels på distans, men ungefär en gång i veckan är de på plats i skolan för praktiska och teoretiska moment. Dessutom ingår en åtta veckors lång praktik, och förutom de obligatoriska teoretiska kurserna kan eleverna skräddarsy sina utbildningar med valbara kurser inom till exempel styckning, fisk och skaldjur eller odling. 

– Det är väldigt bra; eleverna kan jobba på sidan av och samtidigt studera och utvecklas i yrket, antingen i något de redan intresserat sig för och har lite erfarenhet i, eller för något helt nytt område. Det är väldigt uppskattat.

Bättre kvalitet på svenska kockar är målet 
Titti Qvarnström hoppas på att i framtiden se en förändring och en förbättring rent generellt inom restaurangbranschen. Hon menar att det på många ställen blivit för slappt.

– I Sverige har vi förlorat respekten för hantverksskickligheten. Jag märker det till exempel bland matproducenter, där många förringar arbeten och går in med inställningen att “hur svårt kan det vara att koka lite marmelad”– när det faktiskt krävs utbildning och erfarenhet. Det är tråkigt. Jag hoppas att den här utbildningen kan få fortsätta att finnas i många år till och utvecklas ännu mer, så att kockarna blir en högkvalitativ yrkeskår i slutändan

Tältet som kan bli sommarens marginalförstärkare

Tältet som kan bli sommarens marginalförstärkare

Glampingkonceptet blir alltmer populärt och inte undra på det. ”Med ett riktigt bra glampingtält känns det som att sova under bar himmel”, säger Ulf Waldekrantz, som representerar Nordisk på den svenska marknaden...