Annons

Malmös modiga krogdrottning

zoom Foto: Pressbild
Foto: Pressbild
JULPROFILEN. Krögaren Nina Christensson är inte rädd för att misslyckas. På ett bananskal halkade hon in i Malmös restaurangbransch för sjutton år sedan och sedan dess har hon byggt sig ett mindre imperium. Senaste projektet är Slagthuset MMX om 8500 kvadratmeter. "Jag säger ja till allt. Fram tills jag vet vad det egentligen handlar om", säger Nina Christensson.

Annons

I Skåne är hon profil, inte minst som ordförande i Visita Södra men också med restaurangerna Bastard, Smak och en rad uppdrag vid sidan om. Lägg därtill nyöppnade Slagthuset MMX. 

Hon fick höra om det lediga stället från två olika håll, men inte exakt vilken fastighet det gällde.

– Jag trodde det var ett nybygge någonstans. Slagthuset fanns inte ens på min radar. Jag hade precis slickat såren från mitt projekt GrowUp som inte burit sig och kunde tänka mig något nytt om jag fick vara en del i något med flera partners, berättar Nina.

Skamfilat rykte

En fastighet om 8500 kvadratmeter med tre entréer, två kök, mässcenter och konferens i en vacker gammal tegelbyggnad från sekelskiftet. Men också ett skamfilat rykte efter att ha inhyst stökig nattklubb med femtillstånd, och sedermera en stor konkurs förra året. 

– Jag är inte intresserad av nattklubbar så om vi skulle göra det här så var det till att tvätta bort sunkstämpeln och skapa en fin samlingsplats som till och med de i Köpenhamn hör om.

Full aktivitet

Nu har det gått drygt ett åt. I oktober öppnades det nya Slagthuset MMX. Bakom projektet har Nina med sig fastighetsägaren Wihlborgs, Erik Öster och Jakob Mellergård ställets tidigare programansvarige, musikern Stellan Colt.

Istället för tre ingångar, har man nu en grandios entré. Och det är redan full aktivitet i huset med julbordsshow som sväljer 700 personer per kväll. Därtill finns en teater som kan ta emot ytterligare 900, sex mindre konferensrum och ytterligare lokalutrymmen.

– Häromdan hittade jag ett rum bakom en dörr jag aldrig sett! Det visade sig vara en loge backstage, skrattar Nina.

Hon har gjort många år i branschen. Studierna i informationsteknik i Lund kunde inte mäta sig med hur mycket roligare det var att jobba. Speciellt extrapassen på hotell Lundia som fick henne att ”ta en lite paus” tills pluggmotivationen kom tillbaka.

Startade cateringfirma

Det blev fler jobb i restaurangbranschen, bland annat på ikoniska O’Yes i Börshuset och sedan öppnade Sheraton i stan och då jobbade hon med konferenser och fester.

– Sen bytte de vd, och jag fick i princip sparken. Det var självklart på helt fel grunder men då startade jag istället egen cateringfirma från hemmet där främsta kunderna var läkarkonsulenter. Jag anställde mina arbetslösa kompisar och mamma fick stå i badmössa i köket och hacka sallad, minns Nina.

När restaurangen på Malmö Konsthall hamnade ute på offentlig upphandling väcktes någonting inuti henne. Nina ringde en kompis i reklambranschen och frågade hur man gjorde för att vinna ett sådant uppdrag om man hade noll erfarenhet av att driva krog och bara någon ynka enstaka kurs i ekonomi. En scrapbook, blev svaret. Så Nina illustrerade sin vision av restaurangen – och fick, till sin egen förvåning, uppdraget. Redan då hade konsthallen rykte om sig att vara bra på ekologiskt och hållbarhet, och Nina hade tur att den befintliga kocken valde att bli kvar. 

– Jag kunde ju inte ett skvatt om matlagning på en proffsnivå!

Nästa öppning Bastard går som tåget och har hållit fanan högt som en Malmös mest populära restauranger. Hon har sett hur stans restaurangutbud vuxit sig starkt – och hur branschen utvecklats, till det bättre.

– Det är bara synd att politiken inte hänger med på besöksnärings resa när många andra har gjort det. Vi är som vilken annan bransch, vi strävar efter att folk ska jobba åtta timmar, kunna ha barn, vara kvinna och tänka ett extra varv efter metoo. Men de många pålagor, avgifter, nya regler/lagar fins inte i många andra branscher. Det är som ett skämt. Det tar långt tid att förändra branschens skamfilade rykte med svartarbete, hierarki och tuffa arbetspass men ärligt kan man tillsammans ändra bilden genom att fråga oss som vet i stället för att ge oss verksamma än mer regler och avgifter.

Vad är det bästa med ditt jobb?

– Jag brinner för resultat och för att få andra människor att växa. Jag brinner för branschen och bra sunda råvaror. 

Hur börjar en arbetsdag för dig?

– Jag vägrar gå upp förrän min man satt på kaffe [skratt]. Eftersom jag är extremt o-organsierad så kör jag adhoc. Om det är fint väder så har jag elcykeln som går snabbare än blixten, annars är det elbilen, och så ligger jag som en rem mellan de här restaurangerna, jag försöker vara på Konsthallen på lunchen men nu får den dela med Slagthuset. 

Finns det något du inte har gjort som du skulle vilja göra i din karriär?

– Jag skulle vilja vara projektledare för regional matutveckling i Skåne. Med mandat att ta jobbiga beslut.

Tältet som kan bli sommarens marginalförstärkare

Tältet som kan bli sommarens marginalförstärkare

Glampingkonceptet blir alltmer populärt och inte undra på det. ”Med ett riktigt bra glampingtält känns det som att sova under bar himmel”, säger Ulf Waldekrantz, som representerar Nordisk på den svenska marknaden...