Annons

Många skidorter laddar snabb säsongsstart med sparad snö

zoom Bruksvallarna har investerat tio miljoner kronor i att spara 25 000 kubikmeter snö. Det gör att man kan öppna säsongen för längdskidåkare 14 oktober – fyra veckor tidigare än vanligt.
Bruksvallarna har investerat tio miljoner kronor i att spara 25 000 kubikmeter snö. Det gör att man kan öppna säsongen för längdskidåkare 14 oktober – fyra veckor tidigare än vanligt.
NYHETER. Det blir en rekordtidig säsongsstart hos många skidorter. Bakgrunden är satsningar på snöläggning och sparad snö. ”Att fler visar att de är snösäkra tidigt är viktigt för att allmänheten ska börja tänka på skidåkning och boka sina resor”, säger Titti Rodling, vd för SLAO.
Annons

Vintern står redan för dörren. Idre Fjäll startar säsongen för längdåkning 14 oktober och alpint en vecka senare. Orsa Grönklitt öppnar upp sina längdspår 28 oktober, två veckor tidigare än de senaste åren.

 

– Även om de flesta orter fortfarande siktar på julhelgen så finns det några som öppnar redan i oktober. Fler och fler anläggningar sparar snö och det gör att de själva kan bestämma när säsongen ska starta, säger Titti Rodling, vd för SLAO.

 

Vad betyder den tidiga vintersäsongen för branschen?

 

– Att fler visar att de är snösäkra tidigt är viktigt för att allmänheten ska börja tänka på skidåkning och boka sina resor till jul och till sportlov. Att de öppnar tidigare innebär även att träningsgrupper och landslag slipper resa till alperna, säger Titti Rodling.

 

Storsatsningar på att dra igång tidigt

I Bruksvallarna, som tillsammans med Ramundberget och orter som Funäsdalen och Tänndalen ingår i Funäsfjällen, har stora investeringar i snöläggning gett resultat.

 

– Vi har satsat tio miljoner kronor i att spara 25 000 kubikmeter snö i Bruksvallarna och det gör att vi kan öppna säsongen för längdskidåkare 14 oktober. Det är upp till fyra veckor tidigare än vanligt, säger Paul Rosenquist, marknadsansvarig för Ramundberget.

 

Även i Ramundberget har man satsat på att säkra snötillgången.

 

– Inför årets säsong har vi investerat cirka fyra miljoner kronor i ett snöläggningssystem för elljusspåret och det gör att vi kan öppna i slutet av oktober.

 

Investeringar på 24 miljoner kronor

Det är Bruksvallarna Ramundberget AB, det gemensamma destinationsbolaget för de två orterna, som står bakom investeringarna om 24 miljoner kronor.

 

Varför satsas det så på en tidig säsong?

 

– Det finns ett enormt sug bland längdåkare, många vill komma i form tidigt, både elit och motionärer. Och det lägger grunden till vårt långsiktiga mål som är att kunna driva verksamheten året runt.

 

Hur ser bokningsläget ut?

 

– För Ramundberget har det hänt något spännande. Antalet gästnätter under försäsongen, vecka 44 till jul, har ökat med 41 procent jämfört med i fjol. Och i Bruksvallarna har jag också hört att bokningsläget ser bra ut, där har vi inte siffror i dagsläget, säger Paul Rosenquist.