Annons

Mångmiljardsatsning för att skapa Nordens mest hållbara destination

zoom 2028 ska Fjätervålen kunna ha ytterligare cirka 1300 bostäder, säger Ola Serneke. Foto: Fjätervålen/Serneke
2028 ska Fjätervålen kunna ha ytterligare cirka 1300 bostäder, säger Ola Serneke. Foto: Fjätervålen/Serneke
NYHETER. Byggbolaget Serneke satsar fyra miljarder i Fjätervålen som ska bli Nordens mest hållbara skiddestination. "För de som söker dessa kvaliteter kommer Fjätervålen bli ett attraktivt alternativ till andra stora aktörer", säger entreprenören och skidentusiasten Ola Serneke.
Annons

Fjätervålen ligger på Idrefjällets topp, drygt tusen meter över havet och med en backe som rankats bland de tio bästa i Sverige.

Det är en jämförelsevis liten anläggning, med hittills 400 privatpersoner som ägare. Kring årsskiftet stod det klart att byggentreprenören Serneke går in som storägare med 40 procent av rösterna. Börsnoterade Serneke, med bas i Göteborg, är ett snabbväxande börsföretag och ligger bland annat bakom det spektakulära Karlatornet i Göteborg.

Stämmer det att ni investerar 4 miljarder i Fjätervålen?

– Den yta som vi har möjlighet att utöka med är 135 000 kvadratmeter, därför ser vi att de möjliga investeringarna ligger i den storleksordningen.

Hur stor blir Sernekes ägarandel?

– Vi har idag en 40-procentig ägarandel i Fjätervålen AB.

Vad gör just Fjätervålen intressant?

– Fjätervålen är en fin skidort med väldigt bra förutsättningar och många bra värden. Men anläggningen behöver en förädling för att bli långsiktigt hållbar. Detta kostar tid, resurser och engagemang och det kan vi på Serneke erbjuda.

– En annan viktig anledning är att vi ser Fjätervålen som en väldigt bra möjlighet att skapa ett utbildningscenter och bra rekreationsmöjligheter för alla anställda i vår växande koncern.

Hur ser du på Fjätervålens möjlighet att konkurrera med andra stora aktörer?

– Fjätervålen har ett fantastiskt fjäll, bra snötillgång och ligger bra till geografiskt. Det har dessutom en genuin känsla som inte finns hos alla aktörer. Dessa värden vill vi utveckla och dessutom göra Fjätervålen till en anläggning som ligger i framkant när det gäller hållbarhet. För de som söker dessa kvaliteter kommer Fjätervålen absolut att bli ett attraktivt alternativ till andra stora aktörer.

Vilken är den mest kapitalkrävande delen av investeringen?

– Den mest kapitalkrävande delen är den som inte direkt skapar något värde utan besökare och det är det utökade liftsystemet.

Hur många bäddplatser blir det totalt?

Vår utvecklingsplan sträcker sig fram till 2028 och då skulle anläggningen kunna ha ytterligare cirka 1300 bostäder.

Planen är att allt ska var klart 2028, enligt uppgift. Kommer kapaciteten att utökas efterhand fram till dess?

– Ja, det stämmer. Enligt planen kommer vi tillföra mer kapacitet i flera etapper fram till 2028.

Fjätervålen satsar på hållbarhet. Hur kommer det att märkas konkret?

– Vår ambition är att utvecklingen av Fjätervålen ska vara en s.k. testbädd för hållbarhet inom byggande och digitalisering. Ett par exempel är att vi kommer att ha bebyggelsen tätt och smart för att ta så lite natur i anspråk som möjligt, vi kommer att använda mycket trämaterial i byggnaderna, använda förnyelsebara energikällor. Vi vill även utveckla digitala plattformar för besökarna, t ex mobilappar, för att underlätta delning av till exempel fritidsutrustning, transporter och hushållstjänster.

När räknar ni med att beslutet fattas och projektet kan köra igång?

– Vi hoppas att tillståndsprocesserna kommer igång direkt och att vi kan köra igång med början nästa år.

Du beskrivs som skidentusiast. Hur mycket ägnar du dig åt skidåkning?

­– Jag kör gärna några långlopp varje år och försöker träna så mycket jag kan dessemellan, bland annat i vår egen inomhusanläggning i Prioritet Serneke Arena i Göteborg. Med Fjätervålen kommer det förhoppningsvis att bli fler möjligheter till bra träning.