Annons

Maud Olofsson om jämställdheten i branschen: ”Det har hänt mycket”

zoom 2018 års vinnare i Stellagalan. Foto: Stellagalan, Vsita
2018 års vinnare i Stellagalan. Foto: Stellagalan, Vsita
NYHETER. Nästa måndag är det dags för Stellagalan – ett evenemang som lyfter kvinnor i matbranschen. Visitas ordförande Maud Olofsson är en av deltagarna som vill slå ett slag för jämställdheten i branschen.
Annons

Intresset för den andra upplagan av Stellagalan, galan som premierar kvinnor inom gastronomin är stort, med flera nya sponsorer som ställt sig bakom. Som Besöksliv rapporterat om tidigare så har även innehållet i galan utvecklats sedan premiären förra året.

Bland annat kommer en panel i Stellagalans forum att diskutera och lyfta vikten av jämställdhet i besöksnäringen. En av huvudsponsorerna är Visita, vars ordförande, Maud Olofsson deltar i panelen.

Varför är det viktigt med ökad jämställdhet i besöksnäringen och restaurangbranschen viktig?
– Det handlar om våra företags möjligheter att rekrytera rätt kompetens. Företagen måste uppfattas som moderna i sina värderingar om dagens och framtidens arbetskraft ska välja besöksnäringen, säger hon till Stellagalan.

Hur ser du på läget för kvinnor i de gastronomiska branscherna idag?
– Det har förbättrats även om det återstår en hel del att göra. Vi har fler kvinnor som är förebilder, äger krogar och lockar andra kvinnor till branschen. Vi har dessutom en bra och viktig diskussion om värderingar inom branschen. Vi såg det när Metoo-rörelsen satte problemställningen på sin spets. Många av våra medlemmar skrev på om nolltolerans och har gått utbildningar i hur man kan bli en bättre arbetsgivare. Medvetenheten har ökat om att vi behöver både kvinnor och män i branschen.

Vilken utveckling har du sett under de år du varit ordförande för Visita?
– Det har skett mycket. Idag är det mer självklart med kvinnor som ledare och vi har en mycket mer insiktsfull inställning till att näringen själv måste se till att bli mer jämställd. Både män och kvinnor deltar i den diskussionen, vilket är bra.

Vilka positiva exempel vill du lyfta?
– Det viktigaste är den ökande medvetenheten och diskussionen som nu pågår. Dels genom Stellagalan, men också genom den kritik som till exempel tävlingen Årets kock har fått de senaste åren.
Dessutom skulle jag vilja framhålla alla restauranger som tagit tag i schemaläggningen för att göra det möjligt att kombinera kockyrket med familjeliv.

Vilken är den största utmaningen?

– Det största hotet inför framtiden är om vi inte kan locka talangerna till branschen i tillräcklig utsträckning. Jämställdhet är en kompetensförsörjningsfråga för alla branscher, också vår.

Vad gör Visita för att stödja arbetet för ökad jämställdhet?
– Varje år delar jag och Visita ut ett pris där vi uppmärksammar en duktig kvinna i besöksnäringen. Dessutom jobbar vi aktivt med att lyfta och sprida goda exempel, och under Almedalen i fjol hade vi ett seminarium om ökad jämställdheten i köket.

Tältet som kan bli sommarens marginalförstärkare

Tältet som kan bli sommarens marginalförstärkare

Glampingkonceptet blir alltmer populärt och inte undra på det. ”Med ett riktigt bra glampingtält känns det som att sova under bar himmel”, säger Ulf Waldekrantz, som representerar Nordisk på den svenska marknaden...