Annons

McDonald’s vill minska sitt plastbruk

zoom McDonald's tar bort plastlocken från sina glassar som ett led i sitt hållbarhetsarbete. Foto: Pressbild
McDonald's tar bort plastlocken från sina glassar som ett led i sitt hållbarhetsarbete. Foto: Pressbild
NYHETER. Hållbarhet är en växande och viktig fråga för restaurangbranschen. Snabbmatsjätten McDonald's väljer nu att ta bort plastlocken från glassarna McFlurry som ett led i detta. "Det här är ett viktigt steg för vårt hållbarhetsarbete i Sverige", säger Thomas Kelly, vd, McDonald’s Sverige.
Annons

McDonald’s skrotar plastlocken till de populära glassarna McFlurry. Istället har man tagit fram en ny, mer hållbar, pappersförpackning. Det är flikar man viker ner istället för ett lock.

– Vi har arbetat för att göra förpackningarna mer hållbara i flera år och idag kommer pappersförpackningarna antingen från återvunnet papper eller råvara från certifierat hållbart skogsbruk. Nu börjar vi titta på hur vi ytterligare minskar mängden plast, säger Henrik Nerell, Miljöchef på McDonald’s i Sverige.

Ska testa med papperssugrör

Nästa steg blir test med papperssugrör i september. För Thomas Kelly, vd McDonald’s Sverige, står detta högt upp på agendan.

– Det här är ett viktigt steg för vårt hållbarhetsarbete i Sverige. Vi och våra medarbetare ska känna att vi gör skillnad, och våra gäster kan känna sig trygga i sina val. Att vi tar bort plastlocken från McFlurry är ett första steg för att minska vår plastanvändning, säger han.

Det långsiktiga målet är att göra alla hamburgarjättens förpackningar mer hållbara och att fortsätta minska plastförpackningar.

Vad är er största utmaning framåt i ert strategiska hållbarhetsarbete?

– Det är svårt att peka ut en enskild fråga, det handlar om att vara uthållig i arbetet med många olika frågor som drivs parallellt. Vi har arbetat fram en hållbarhetsstrategi inom tre nyckelområden – mat, människor och miljö. Arbetet framåt handlar om att arbeta mot målsättningar inom de tre områdena, säger Miljöchef Henrik Nerell.

Kan ni påverka underleverantörer av förpackningar och hur ser er dialog ut?

– Vi har ett nära samarbete med våra leverantörer och tillsammans kan vi ha stor påverkan. McFlurry muggen är ett bra exempel där en innovativ lösning medför att vi kan ta bort plastlocken och minska totala mängden förpackningsmaterial, säger Henrik Nerell.

Med Besöksliv når du stjärnorna i restaurangbranschen

Med Besöksliv når du stjärnorna i restaurangbranschen

Besöksliv är tidningen och rekryteringskanalen för cheferna och ägarna på de över 7 100 hotell, restauranger, campingar och anläggningar som är medlemmar i Visita