Annons

Melker Andersson skänker bort Malmö-krog

zoom Foto: Pressbild.
Foto: Pressbild.
NYHET. Stjärnkocken Melker Andersson får inte sålt sin restaurang Burgers & Bar i Malmö. Efter åtta månader har han nu bestämt sig för att i stället skänka bort den.
Annons
Efter flera månaders misslyckade försök att sälja restaurangen Burgers & Bar i Malmö har Melker Andersson gått ut med att han istället ger bort den.
– Jag vill ge den till en ung, hungrig krögare som inte har de ekonomiska möjligheterna att köpa den. Det är jättemånga som har hört av sig, mer än ett hundratal. Det räcker nog att prata med dem så upptäcker man snabbt om det finns någon bäring.
Rent ekonomiskt kanske det inte är ”det smartaste” att ge bort restaurangen, som stjärnkocken själv säger, men nu har såväl tid som energi att fortsätta säljprocessen tagit slut.
– Det var inget högt pris på den direkt, men jag tror inte att Skåne har någon riktig mäklarkultur kring restauranger. Min mäklare var inte riktigt van vid den här sortens försäljningar. Och jag vill inte driva en krog som jag inte kan vara stolt över.  

Lokala ägare bäst

Melker Andersson upplevde att det blev alltför svårt att ha koll på sin restaurang i Malmö. Det geografiska avståndet till Stockholm, där de flesta av hans övriga restauranger finns, var helt enkelt för stort.
– Man ska inte driva krog där man inte kan besöka den, det är lärdomen i det här. Man vill kunna vara på plats för att ta hand om den. Jag har en i Uppsala, det är ett rimligt avstånd. Vigårda-restaurangerna är annorlunda, de har alla samma koncept. Då går det att bygga en centralstyrning.
Skånska krogar fungerar dessutom bäst om de drivs av skåningar, tycker han.
– Jag har jätteduktiga kollegor i Skåne, som är småskaliga och lever för regionen. Då blir det ännu svårare att sitta i Stockholm och försöka ha koll. Det ska vara en skåning som driver restaurangen.
I dag (fredag) öppnar Melker Andersson tillsammans med kollegan Jonas Svensson en ny restaurang i Stockholm, Mr Voon. Och redan i januari är det dags för ännu en ny satsning. 
– Det är inte helt klart med namn och alla detaljer än, men det blir en året runt-restaurang i Uppsala.