Annons

Melker Andersson startar kockskola: ”En dröm för mig”

zoom Vigårdas egna personalutbildning är i uppstarts-fas.
Vigårdas egna personalutbildning är i uppstarts-fas.
Hamburgerkedjan Vigårda växer – fyra restauranger ska bli sju inom kort. Nu startar grundaren och delägaren Melker Andersson en egen utbildning för att säkra sitt anställningsbehov.
Annons

Det går bra för Melker Anderssons och Danyel Couets hamburgerkedja Vigårda. De har fyra restauranger i dagsläget och nu öppnas ytterligare restaranger – en i Göteborg och två i Stockholm. För att kunna ge nya medarbetare en bra väg in i företaget startas nu en egen utbildning.

Vill hitta rätt medarbetare

– Vigårda växer kraftigt och vi lägger ner mycket tid på att hitta rätt medarbetare. Att köra igång en egen utbildning är en tanke som vi haft i många år och nu tar vi tag i det. Det här är också ett sätt att ge människor som har svårt att hitta jobb en chans och det är en dröm för mig, säger Melker Andersson.

Tanken med den så kallade Vigårdaskolan är att skapa ett enkelt insteg till kedjan. Enligt Melker Andersson finns det inget färdigt upplägg ännu. Men det kommer att krävas handledare, provkök och en tydlig kravspecifikation för vad man ska lära sig.

– Vi har många unga människor som inte har så mycket erfarenhet. Vissa provjobbare kastas in för att man ska se hur de klarar trycket. Det är jag trött på. Nu har vi en möjlighet att bygga en utbildningsstruktur där unga får en bra start. Det gäller framförallt i köket, där har vi stora problem att hitta folk som direkt kan klara arbetsuppgifterna.

Får intyg och kockrock

En introduktionsplan och en utbildningsplan håller på att utformas. Här kommer det att specificeras vilka steg eleverna ska gå igenom innan de kan ta sig an en arbetsstation.

– När man är klar får man ett intyg på att man är utbildad Vigårdakock och även en kockrock med namn på. Det blir ett kvitto på den nya kunskapen man har, säger Melker Andersson.

För att sedermera behålla kompetensen inom Vigårda-kedjan tror han på att visa upp utvecklingsmöjligheter inom koncernen. Framförallt för de yngre medarbetarna, och den växande målgruppen 90-talister i synnerhet.

– Jag har själv en 20-åring och tror att 90-talisterna behöver bli sedda. De vill ha en större frihet och känna att de gör skillnad. De förväntar sig att få vara med och bestämma. Om man hanterar det och är tydlig så är de en otroligt positiv kraft, säger Melker Andersson.

Kan bli ännu större skolsatsning 

Även om det skiljer sig mellan Vigårda och Melker Anderssons andra restauranger när det gäller rekrytering och utvecklingsmöjligheter så kan Vigårdaskolan vara ett steg mot en utvidgad utbildningssatsning.

– På vissa av de andra krogarna krävs det en högre kompetens och då är det svårt att ta in folk utan erfarenhet. Där är det en skillnad med Vigårda. Men vi ska se hur det fungerar med den nya utbildningen. Om det går bra kan vi göra det på andra krogar också.