Annons

Meny och priser från förr lockade hundratals till anrik krog

NYHETER. Under måndagen ringlade en kö av hundratals gäster utanför restaurang Tennstopet. Dragplåster var köttsoppa, doppsko och änglamat. Det står nu på menyn när Tennstopet firar 150 år med maträtter och priser från förr.
Annons

Inne på anrika Tennstopet är det fullt sjå i servisen. De jonglerar brickor fyllda av snaps och starköl eller matassietter. Intresset för deras 150-årsfirande som ska pågå i fem dagar är enormt. Något som märktes redan vid 13-tiden under måndagen då kön utanför restaurangen började växa inför öppning en timme senare.

För kökschefen Micke Schedin blev det en smärre chock när bokningarna började dra igång.

– Det helt eskalerade så fort vi släppte i sociala medier att det här var på gång. Jag hade kanske trott att vi skulle göra 40-50 extra kuvert om dagen men riktigt så blev det inte, säger han och torkar svetten ur pannan.

Urtypiska rätter från förr

När ägarna bestämde sig för att ställa till med ett firande för att ge tillbaka något till sina gäster så fick Micke Schedin djupdyka ner i det gamla menyarkivet. Tanken var att servera urtypiska Tennstopet-rätter från förr. Resultatet blev en 3-rätters med tre rätter per servering.

– Vi har inte försökt att stajla till maten. Det är gammal traditionell husmanskost. Kolbulle som vi serverade på 30-talet och doppsko som fanns på menyn under 60-70-talet.

 

Fanns det någon rätt som du hittade men inte kunde laga?

– Ja, antilop hade ju varit lite kul att servera, ha ha. Det hittade jag på en meny från 20-talet då när det var inne att äta exotiska djur. Men det känns ju inte riktigt hållbart.

 

Ni ordnar med en mycket populär surströmmingsskiva här också. Vad är mest populärt – den eller denna egna Historieätarna-variant?

– Det är första gången vi gör det här så det är såklart inte samma tryck som med surströmmingen. Men om det här skulle återkomma i lika många år så kanske. Till skivan så bokar folk ett helt år i förväg och har specifika önskemål om bord, och till och med servitris.

 

Ni serverar nio rätter för 39 kronor. Hur går det med köksprocenten nu?

– Tja, man kan ju tänka sig att det skulle gå illa, men man fyller bara 150 år en gång. Tillsammans med Martin & Servera har vi kunnat bearbeta fram dessa rätter. 

 

Texten uppdaterades 27 september kl 17:50.