Annons

Napolitansk pizzakung på deg-odyssé

zoom Sedan 2005 är den napolitanska pizzan en skyddad ursprungsbeteckning inom EU, precis som champagne och löjrom.
Sedan 2005 är den napolitanska pizzan en skyddad ursprungsbeteckning inom EU, precis som champagne och löjrom.
NYHETER. Den napolitanska pizzatrenden växer. Nu kommer den erkända pizzabagaren Guglielmo Vuolo till Stockholm för ett gästspel. Till vardags brukar han baka 1200 pizzor på en dag – och han undervisar i en väl ansedd pizzaskola.
Annons

Guglielmo Vuolo har varit vaken sent under sitt första dygn i Stockholm. Först vid halv tolv på natten blev han nöjd med pizzans viktigaste beståndsdel – degen.

–Degen är det heligaste. Allt handlar om den, säger han.

 

Lär ut på pizza-skola

Pizzabagaren har blivit känd för att göra sin pizzadeg med renat havsvatten. Men inte under det gästspel som han gör på Taverna Brillo i Stockholm. Det blev för omständigt. Allt annat är dock autentiskt så som Vuolo bakar sina pizzor i Neapel: med bara de allra bästa lokala, råvarorna. Till exempel: några extra söta tomater som brittiske tv-kocken Gordon Ramsay enligt pizzakocken sägs vara helt besatt av.

Guglielmo Vuolo har i Italien blivit känd för sina traditionella pizzor som familjen bakat på egna restaurangen sedan 1908, och Vuolo är nu den fjärde generationens pizzabagare. Men han lär också ut om pizza, på skolan Associazione Verace Pizza Napoletana är han huvudlärare.

Taverna Brillos mest kända pizza är den med löjrom, gräddfil och sveciaost. Vi undrar förstås om pålägget får godkänt enligt pizzakungen.

–Ja, så länge det är lokala råvaror så tillför det något åt pizzan.

 

Gästspelet helt fullbokat

Men däremot när Vuolo får höra om banan på pizza, då börjar han rynka på pannan och forma händerna till en låtsatspistol.

Han berättar att han är nyss hemkommen från Kina och Japan där han agerat ambassadör för napolitansk pizza. Ryktet om hans pizzor verkar också har förekommit honom – hos Taverna Brillo är det helt fullbokat.

Vad har du för rekord, hur många pizzor har du bakat på en dag?

–Varje lördag gör jag 1200 stycken. Men då har vi tre och en halv ugn till förfogande, säger Guglielmo Vuolo.